Lecitin má pozitivní účinky v poruchách učení, paměti a soustředění. To ale není zdaleka všechno.
Lecitin je normální součástí lidských buněk, mluví se o něm jako o „potravě pro mozek“ a ne nadarmo se spojuje s pojmem preventivní výživa.
Jaký je význam preventivní výživy?
Strava je jedním z nejdůležitějších vnějších faktorů, které se podílí na lidském zdraví. Její vliv se může uplatňovat hned dvěma způsoby.
- Nepříznivě tím, že podporuje vznik nebo rozvoj nejrůznějších onemocnění (ateroskleróza, obezita, cukrovka).
- Příznivě tak, že strava může působit jako prostředník k ochraně před řadou zákeřných nemocí.
Vedle samotné diety se na vzniku nádorů nepochybně podílejí i některé faktory životního stylu.
Vlastnosti lecitinu na organismus
- Udržuje hladinu krevních tuků v normě.
- Snižuje hladinu cholesterolu.
- Zpomaluje proces stárnutí.
- Zlepšuje funkci mozku.
- Podporuje imunitu.
- Zlepšuje kvalitu pokožky.
- Zmírňuje projevy stresu.
Nepředstavujte si to však tak, že lecitin je zázračným doplňkem stravy k hubnutí a zbaví vás zkonzumovaných tuků.
Lecitin má širší záběr. Působí preventivně proti vzniku chronických onemocnění s hromadným výskytem, ale kromě změny stravy, je třeba změnit i nevhodný životní styl.
Přírodní zdroje lecitinu
Z přírodních zdrojů najdete lecitin v sóje a některých jejích výrobcích: sójovém oleji, slunečnicovém oleji, olivovém oleji, ořeších, dále ve žloutku nebo podmáslí.
Vzhledem k všeobecným znalostem o vlastnostech lecitinu jsou dnes hojně k dostání potraviny obohacené o lecitin nebo lecitinové doplňky stravy vyráběné většinou ze sójových bobů, a to ve formě granulí či tobolek.