Máme-li na mysli podzimní zeleninu, míníme jí také lilek, který spolu s houbami lidskému zdraví velmi prospívá.
Jak houby sbírat, lilek vybírat a oba druhy zeleniny správně skladovat? Dočtete se v dnešním článku.
Houby
Je známo, že houby se hodí nejen do dietních jídelníčků, a to díky jejich nízké kalorické hodnotě. Obsahují také značné množství vlákniny, řadu vitamínů a minerálních látek.
Díky své specifické vůni i chuti jimi obohatíte celou řadu pokrmů.
Sběr hub ovšem podléhá jistým pravidlům, které se vyplatí dodržovat, nechcete-li si přivodit zdravotní obtíže (nadýmání, bolesti břicha, otrava, …).
V lese sbírejte jen ty jedlé druhy hub, které bezpečně poznáte.
Nemáte-li možnost se do lesa vydat, vyrazte sbírat houby do míst, jež nejsou v blízké vzdálenosti silnic, průmyslových zón, zastavěných ploch a jiných rušných lokací.
V obchodech sáhněte po těch, které jsou udržované v chladném prostředí bez přímého dopadu slunečných paprsků.
Doma s jejich uchováváním nijak neotálejte a tepelně je upravujte dostatečně dlouhou dobu. Chyby se dopustíte v případě jejich opakovaného ohřívání.
Lilek
Ani lilek není energeticky nijak bohatý a rovněž také vlákninu obsahuje ve značném množství. Kromě vitamínů a minerálů v něm najdete i dostatek antioxidantů.
Při výběru lilku sáhněte po pevném kusu s pružnou slupkou a zelenou stopkou.
Je-li scvrklý, příliš měkký nebo spatříte-li na jeho povrchu hnědé skvrny či jiné, na oko zjevné vady, nekupujte jej.
Jeho uchovávání v chladničce vyžaduje rychlou spotřebu. Nejlépe proto uděláte, budete-li ho skladovat při teplotách 10 °C +. Lilek neskladujte v igelitových sáčcích z důvodu jeho možného zapaření, při kterém dochází ke vzniku toxických látek.
V kuchyni s ním můžete naložit, jak vás jenom napadne. Vhodný je ke grilování, pečení či dušení. Syrový ho nejezte, obsahuje totiž jedovatou látku zvanou alkaloid solanin.
TIP: Chuťově ladí s cuketou, česnekem, artyčoky, rajčaty, houbami, či paprikou. Chybu neuděláte, ochutíte jej italskými bylinkami.