Sdílej se svými přáteli...

Podzim ve znamení hub a lilku. Proč je zařadit do jídelníčku?

S příchodem podzimu je nejvyšší čas zařadit lilek spolu s houbami do vašeho jídelníčku.

V jejich tepelné úpravě vás příjemně zahřejí a vaše zdraví posílí. Zároveň vám dodají celou řadu vitamínů a minerálních látek.

 

Publikováno: 12.11.2018



Před konzultací
−6 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Máme-li na mysli podzimní zeleninu, míníme jí také lilek, který spolu s houbami lidskému zdraví velmi prospívá.

Jak houby sbírat, lilek vybírat a oba druhy zeleniny správně skladovat? Dočtete se v dnešním článku.

Houby

Je známo, že houby se hodí nejen do dietních jídelníčků, a to díky jejich nízké kalorické hodnotě. Obsahují také značné množství vlákniny, řadu vitamínů a minerálních látek.

Díky své specifické vůni i chuti jimi obohatíte celou řadu pokrmů.

Sběr hub ovšem podléhá jistým pravidlům, které se vyplatí dodržovat, nechcete-li si přivodit zdravotní obtíže (nadýmání, bolesti břicha, otrava, …).

V lese sbírejte jen ty jedlé druhy hub, které bezpečně poznáte.

Nemáte-li možnost se do lesa vydat, vyrazte sbírat houby do míst, jež nejsou v blízké vzdálenosti silnic, průmyslových zón, zastavěných ploch a jiných rušných lokací.

V obchodech sáhněte po těch, které jsou udržované v chladném prostředí bez přímého dopadu slunečných paprsků.

Doma s jejich uchováváním nijak neotálejte a tepelně je upravujte dostatečně dlouhou dobu. Chyby se dopustíte v případě jejich opakovaného ohřívání.

Lilek

Ani lilek není energeticky nijak bohatý a rovněž také vlákninu obsahuje ve značném množství. Kromě vitamínů a minerálů v něm najdete i dostatek antioxidantů.

Při výběru lilku sáhněte po pevném kusu s pružnou slupkou a zelenou stopkou.

Je-li scvrklý, příliš měkký nebo spatříte-li na jeho povrchu hnědé skvrny či jiné, na oko zjevné vady, nekupujte jej.

Jeho uchovávání v chladničce vyžaduje rychlou spotřebu. Nejlépe proto uděláte, budete-li ho skladovat při teplotách 10 °C +. Lilek neskladujte v igelitových sáčcích z důvodu jeho možného zapaření, při kterém dochází ke vzniku toxických látek.

V kuchyni s ním můžete naložit, jak vás jenom napadne. Vhodný je ke grilování, pečení či dušení. Syrový ho nejezte, obsahuje totiž jedovatou látku zvanou alkaloid solanin.

TIP: Chuťově ladí s cuketou, česnekem, artyčoky, rajčaty, houbami, či paprikou. Chybu neuděláte, ochutíte jej italskými bylinkami.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí ve Světě zdraví jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život