Překážkový běh v přírodě: Adrenalinová radost z extrémního pohybu

Užijete si radost z vítězství a zapomenete na stres

Při těchto závodech nejde o čisté prostředí lehkoatletických stadionů, kde na vás čeká po skončení akce sprcha, masáž, relaxace a občerstvení. Nejde o lehký sport.

Extrémní překážkové běhy jsou určeny pro ženy i muže, kteří se nebojí poznat limity svých možností. Zároveň s cestou na hranice svých možností si mohou vychutnat opravdové adrenalinové zážitky a příjemnou atmosféru fandění, povzbuzování a motivování k co nejlepšímu výkonu.

Adrenalin, který se vám vyplaví do krve, způsobí, že si užijete radost z pohybu, z vítězství. Zapomenete na jakýkoli stres a dokonale si vyčistíte hlavu.

Nejde o čas, ale o překonání sebe sama

Můžete běžet buď sami, nebo jako týmy. Užijete si legraci, pohodu, radost ze sportovního výkonu.

Právě to, že půjde o netradiční překážky, posouvá hranice lidských možností dál. Dostanete možnost prověřit sami sebe ve skutečně extrémních situacích. Proto si během závodů, které se konají v přírodě, vyzkoušíte třeba to, jak chutná studená voda, mokré bahno, těžký terén plný stromů a pařezů.

Důležité je, abyste překážku zvládli a užili si u toho zábavu a hlavně celý náročný závod zvládli a dokončili. Tentokrát nejde o čas, ale o to obstát ve všech náročných disciplínách a být schopen závodit fair play.

Nejtěžším terénem je příroda

Co vlastně závod obnáší? Jedním z překážkových běhů je Spartan Race. Založili ho vášniví fanoušci a příznivci extrémních sportovních disciplín. První závod proběhl v roce 2010. Kladl si za cíl nabídnout možnost k vyžití sportovcům, kteří si myslí, že mají na to dosáhnout až na dno svých sil. Kteří hledají vytrvalostní závod, jež by skutečně prověřil jejich tělesné možnosti.

Zkoušeli jste se někdy proběhnout v náročném terénu, v lese plném bahna, přes potoky, kameny, zkrátka různé typy přírodních přirozených překážek, které nám přichystá vaše okolí? Pokud ano, je nejspíš nejvyšší čas zkusit si v téhle disciplíně změřit síly i s ostatními.

Otestujete si svoji odolnost, sílu i vytrvalost

Zjistíte, že je to něco úplně jiného, než klasický překážkový běh na lehkoatletických stadionech, který jsme zmiňovali v úvodu. Tady si musíte vyzkoušet všechny skryté rezervy. Budete úplně vyčerpaní, unavení, na dně svých sil, ale váš pocit bude nádherný.

Abyste celý závod zvládli, budete v sobě hledat poslední zbytky sil, instinktu, že běžíte správně. V extrémních situacích si otestujete svoji odolnost, rychlost, vytrvalost i zručnost. Ve chvíli, kdy už nebudete vědět kudy dál, objevíte skryté rezervy.

Nejlepší motivace k pohybu

Chcete si závod vyzkoušet a máte pocit, že vás žádná přírodní překážka nezastaví? V tom případě začněte intenzivně a všestranně trénovat, abyste získali dobrou fyzickou kondici. Kvalitní a všestranný trénink se vám v těchto extrémních závodech zúročí.

V rámci Spartan Race se běží několik závodů. Například Spartan Sprint se běží na vzdálenosti 5 kilometrů, na nichž se vyskytuje minimálně pět různých překážek rozptýlených po celé běžecké dráze. Výhodou je, že závody mají vynikající atmosféru a jsou zajímavé, proto lidi motivují k pohybu. Zkuste je i vy.