Vyzkoušejte letní jídelníček a zhubněte poslední kilogramy

Teplo láká k dietnějším potravinám

Zatímco v zimě máte snahu dělat si v těle zásoby na horší časy a krmit se hutnou a teplou stravou, abyste úspěšně přežili nepřízeň počasí, v létě naopak tyto tukové polštářky odbouráváte. Sluníčko vás láká ven, a i když jinak nepěstujete žádný sport, minimálně častěji a delší dobu chodíte. Díky tomu spalujete více kalorií než v zimě, a to je ideální příležitost ke shazování kilogramů.

Navíc rostoucí rtuť teploměru vás tolik neláká útočit na zásoby v ledničce. Častěji sáhnete po ovocném a zeleninovém salátu, naopak omáčky, knedlíky, těžké krémové zákusky nechávají vaše chuťové buňky v klidu. Naslouchejte proto svému tělu a podpořte ho ve snaze zbavit se zbytečných kilogramů. Vytvořte si dietní jídelníček a dodržujte ho alespoň po dobu 14 dnů.

Inspirace

Snídaně:

• Sklenice ovocného džusu (ideálně například z čerstvě vymačkaných pomerančů), nebo 100% přírodní šťáva bez konzervantů a chemických barviv,

• Ovesná kaše s medem a oříšky,

• Müsli s ovocem,

• Jogurt nebo nepříliš tučný tvaroh s ovocem a oříšky,

• Celozrnný chléb či houska se sýrem nebo šunkou či vajíčkem natvrdo, s tvarohovou pomazánkou s pažitkou nebo jiným druhem pomazánky, jejímž základem je tvarohový sýr (papriková apod.).

Dopolední svačina:

• Ovoce, ideálně citrusy, tedy pomeranč, citrón, mandarinky, pomelo, nebo meloun, třešně, jahody – volte různé sezónní ovoce, které je momentálně na trhu.

Oběd:

• Opečený kuřecí nebo krůtí plátek, ideálně přírodní s vařeným bramborem,

• Dušené vepřové s mrkví,

• Hovězí na kmíně s rýží nebo hovězí s hráškem a rýží,

• Pečený losos s opékaným bramborem nebo pečená štika s bylinkovými brambory nebo dušená treska s hráškem, mrkví a kukuřicí či pstruh na víně s bramborovou kaší,

• Králík na česneku s vařeným bramborem,

• Těstovinový salát s kuřecím či krůtím masem.

Odpolední svačina:

• Nepříliš tučný bílý tvaroh či jogurt,

• Sklenice polotučného mléka nebo mléčného nápoje,

• Různé zeleninové saláty jako okurkový, z rajčat a paprik s balkánským sýrem, mrkvový, směs různých druhů hlávkových salátů – volte různou sezónní zeleninu podle nabídky.

Večeře:

• Zapečená zelenina, například brokolice, květák, hrášek s mrkví a kukuřicí,

• Pečená, vařená či dušená ryba (treska, tuňák),

• Zeleninové rizoto, rizoto s houbami,

• Zeleninová polévka nebo masový vývar, můžete zkusit i osvěžující studené zeleninové polévky, například španělské gaspacho nebo bulharský tarator,

• Dušené vepřové či hovězí kousky s vařenou zeleninou.

Nezapomínejte na ovoce, zeleninu a dietní maso

Rozhodně zařazujte do jídelníčku hodně zeleniny, která obsahuje velké množství vitamínů a stopových prvků a najdete v ní hodně vlákniny, která vás zasytí. Pro hubnutí je výborná například brokolice. Má minimum kalorií a obsahuje chrom, který pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru. Výborným tukožroutem je zelí, ať už čerstvé listy nebo nakládané. Velmi dietní je chřest, hodně vlákniny najdete v kořenové zelenině, například v mrkvi. Skvělý je též hlávkový salát a jeho různé druhy.

Snažte se konzumovat také hodně ovoce. Vynikající jsou citrusy obsahující velké dávky vitamínu C, který pomáhá rozpouštět tuky.

Z masa si vybírejte lehké dietní druhy jako kuře, krůtu, králíka či ryby, pokud sáhnete po vepřovém či hovězí, tak jedině ve vařené či dušené úpravě, vynechte smažené či pečené. Brzy pak pocítíte příznivé změny na svém těle.