Jak poznáte, že vám cvičení spíše škodí?

V dnešní době si konečně stále více lidí uvědomuje, že bez cvičení a zdravé stravy se nikdy nebudou cítit tak dobře, jak by si přáli.

Na druhou stranu, stejně jako u všeho ostatního, tak i u cvičení stále platí „všeho s mírou“, a tak ani s nadměrnou námahou byste to neměli přehánět.

Někteří jedinci si totiž mohou snahou o zlepšení fyzické kondice či shození nadbytečných kilogramů spíše škodit. Přitom o tom ani nevědí.

Kdy je ten pravý čas zvolnit?

Otázkou zůstává, kdy je takové cvičení na škodu a jak poznáte tu správnou chvíli, kdy tak trochu ubrat na tempu.

Někteří dělají tu chybu, že zpočátku, když se rozhodnou něco konečně udělat se svým tělem, napálí svůj fyzický výkon na maximum. Je důležité si uvědomit, že tento přístup není dobrý pro nikoho, včetně profesionálních sportovců.

Vždy, když začínáte s nějakou sportovní aktivitou, nebo se vracíte k pohybu po delší době, měli byste začít pozvolna. Až si tuto skutečnost uvědomíte, nezapomeňte, že to platí i krátkodobě, tedy v rámci každého jednotlivého tréninku.

Na začátku se vždy pořádně rozehřejte, udělejte si důkladný strečink a až poté se pouštějte do skutečného zátěžového cvičení. Myslete na pořádné zahřátí svalů a protažení dříve, než bude pozdě a vy si opět přivodíte nějaké zranění či nepříjemně natáhnete sval.

To, že strečink a zahřátí neděláte dostatečně, poznáte velmi snadno. Budou vás více bolet veškeré svaly po tréninku a budete mít mnohem větší pravděpodobnost zranění.

Bolí vás jiné partie, než jste při cvičení předpokládali

Dalším ukazatelem nesprávného cvičení je fakt, že vás po tréninku bolí více jiné partie, než do kterých byste to předpokládali.

Mnoho lidí si nesprávnou technikou provádění jednotlivých cviků spíše ubližuje, proto pokud jste opravdoví začátečníci, nebo si nejste stoprocentně jisti, jak byste měli daný cvik provádět, neváhejte se obrátit na někoho, kdo tomu doopravdy rozumí a poradí vám.

Není ostuda zeptat se na správnou techniku cvičení. Mnohem horší je přivodit si zranění tím, že si při cvičení budete ničit vlastní pohybový aparát v domnění, že cvičíte správně.

Volíte nesprávný typ tréninku

Nikdy jste se žádnému sportu nevěnovali na jiné úrovni, než té amatérské, a nyní jste si dali předsevzetí, že začnete chodit obden do posilovny zvedat činky, co to jen půjde?

Pokud se před každým tréninkem musíte přemlouvat a chodíte cvičit spíše s nechutí než z radosti, že uděláte něco pro své tělo, pravděpodobně jste nezvolili správné cvičení.

Je důležité vybrat si takový pohyb, který vám bude vyhovovat nejenom po fyzické stránce, ale také vás bude bavit.

Dejte si proto s výběrem pohybové aktivity obzvlášť záležet a nenuťte se do něčeho, k čemu máte odpor nebo co vás nebaví. Výsledky by se také nemusely dostavit.

Přetěžujete své tělo, cvičíte i přes velkou únavu

Aby bylo cvičení opravdu účinné, je důležité nezapomínat na dostatečný odpočinek. Je dobré si uvědomit, že svaly rostou nikoliv při cvičení, ale právě ve chvíli regenerace a odpočinku.

Kromě pohybové aktivity si proto vždy naordinujte i relax. Naučte se vypnout a uvolnit své tělo.

Právě dostatek spánku, správná výživa a pohyb, který vás naplňuje, jsou klíčem k úspěchu. Ne vyčerpávající cvičení.

Jakmile začnete zaznamenávat na svém těle, že jste příliš unavení i ve dny, kdy zrovna necvičíte, nebo máte našlápnuto k nějakému zranění, je čas zvolnit.

Pokud se necítíte stoprocentně šťastní z toho, co děláte, pokuste se změnit typ cvičení a myslete vždy na to, že vaše fyzická pohoda souvisí s tou psychickou více, než si možná myslíte.