Potraviny a výživa jsou, zvláště dnes, v popředí zájmu společnosti. V oblasti výživy existuje mnoho trendů zaujímajících k obilovinám zcela odlišný přístup.
Vedle doporučení vycházejících od výzkumných pracovníků, lékařů a odborníků přes výživu, se tu a tam v tisku objevují klamné informace matoucí čtenáře.
A jaké nepravdy o obilován se v tištěné podobě nejčastěji vyskytují?
Lepek strašák
Autoři nejmenovaných článků před lepkem varují a čtenářům doporučují postupně přecházet na bezlepkovou dietu v domnění, že tak pro své zdraví udělají to nejlepší.
Pokud však člověk netrpí alergií či intolerancí na lepek, je jeho vynechání z jídelníčku zbytečné. Jeho bezdůvodným vyřazením a po delší době znovuzařazením si dotyčný koleduje o výskyt zdravotních potíží, jež s konzumací lepku souvisí.
Bezlepková dieta je také finančně nákladná a ve výběru produktů i značně limitující.
Tmavé, vícezrnné, speciální = celozrnné
Přestože je celozrnné pečivo tmavší barvy než klasické, pšeničné, vyrobené z bílé mouky, ne všechno tmavé pečivo je celozrnné a pro tělo přínosné.
Tmavá barva pečiva může být klamem, a tudíž podvodem pro zákazníky, kteří se v oblasti zdravé výživy tolik neorientují.
Tmavá barva pečiva může být způsobena barvivem, nebo také praženými obilovinami. Při jejich pražení (při vysokých teplotách) vznikají látky zdraví škodlivé.
Je-li pečivo vícezrnné, neznamená to, že je také celozrnné. Vícezrnné pečivo obsahuje i mlýnské výrobky z jiných obilovin (než z klasické pšenice či žita), luštěnin a olejnin. Celkové množství těchto použitých surovin odpovídá nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků.
Speciální druhy pečiva v sobě zahrnují mimo obilovin i další suroviny, např. brambory, zeleninu, mléčné výrobky aj., přičemž jejich množství se pohybuje od 10 % výše z celkové hmotnosti surovin.
Celozrnné z celých zrn
Že celozrnné pečivo obsahuje celá zrna? Další lež, které mnozí naletí. Celozrnné pečivo neobsahuje jen a pouze celá zrna, nýbrž 80 a více % celozrnných muk, otrub apod.
Přeceňovaná špalda
Pšenice špalda je velmi často nadhodnocenou obilovinou, stejně jako quinoa, amarant a jiné tzv. pseudoobiloviny. Ačkoli mají uvedené druhy obilovin vyšší nutriční hodnotu v porovnání s běžně dostupnými obilovinami, nijak závratně se od nich neliší.