Laktózová intolerance
Nedělá vám mléko a produkty z něj vyrobené dobře? Pak se zřejmě potýkáte s alergií či pseudoalergií (intolerancí) na laktózu v něm obsaženou.
Laktózová intolerance je v dnešní době poněkud rozšířeným typem nemoci.
Onemocnění toho druhu spočívá v neschopnosti trávit a vstřebávat laktózu, a to z důvodu nedostatku enzymu zvaného laktáza. Je jím enzym štěpící laktózu na monosacharidy.
Mléčný cukr, jak se laktóze jinak také říká, je ve své podstatě disacharid složený z monosacharidů glukózy a galaktózy.
Najdete ho všude tam, kde je mléko, byť v nepatrném množství, zastoupeno (sušenky, pečivo aj.).
Pro vás z této skutečnosti vyplývá povinnost důkladně číst informace na obalech potravin.
Projevy laktózové intolerance
Objevit se u vás může řada obtíží, které mohou, ale také nemusí s intolerancí na laktózu souviset.
Patří mezi ně bolesti břicha či kručení v něm, nadýmání, pocity nevolnosti, problémy se stolicí či zvracení.
Příznaky intolerance na mléčnou laktózu mohou mít i podobu únavy, poruchy koncentrace, svalové bolesti či alergické projevy (vyrážka, ekzém, astma a další).
Objeví-li se u vás tyto obtíže po konzumaci mléka či mléčných výrobků, navštivte vašeho lékaře s prosbou o test na laktózovou intoleranci.
Léčba laktózové intolerance
Podstatou léčby je vyřazení výrobků s obsahem laktózy z vašeho jídelníčku a jejich nahrazení.
Někdo špatně snáší pouze mléko, jiní mají potíže s konzumací všech mléčných výrobků. Míra omezení laktózy je proto velmi individuální. Váš doktor nejlépe určí, zda jste nuceni vzdát se všech mléčných výrobků či nikoli.
Pro mnohé alergiky je řešením i konzumace mléčných výrobků se sníženým obsahem laktózy, takže se nemusí obávat z nedostatečného příjmu vápníku a bílkovin.
Na trhu je v dnešní době možné sehnat velké množství výrobků určených osobám s laktózovou intolerancí. Mezi snadno dostupné značky patří Pragolaktos, Albert Free from, Minus L (k dostání v Globusu), nebo třeba Meggle.
Dalším nabízejícím se řešením je užívání laktázových tablet, které se podávají spolu s potravinou obsahující laktózu, respektive krátce před její konzumací. K dostání jsou v lékárnách.
Alternativní cesta náhrady mléčných výrobků
Mléčné výrobky lze v dnešní době nahradit jinými potravinami, bohatými na bílkoviny i vápník.
Patří mezi ně rostlinná mléka či rostlinné mléčné výrobky o tyto složky obohacené. Vyrobené jsou nejčastěji ze sóji, rýže, máku, ořechů, ovsa atd. Bílkoviny dále získáte i z ryb, vajec, libového masa nebo luštěnin.
Namísto másla můžete sáhnout po rostlinném roztíratelném tuku nebo pomazánkách.