Náhrada mléčných výrobků při laktózové intoleranci

Laktózová intolerance

Nedělá vám mléko a produkty z něj vyrobené dobře? Pak se zřejmě potýkáte s alergií či pseudoalergií (intolerancí) na laktózu v něm obsaženou.

Laktózová intolerance je v dnešní době poněkud rozšířeným typem nemoci.

Onemocnění toho druhu spočívá v neschopnosti trávit a vstřebávat laktózu, a to z důvodu nedostatku enzymu zvaného laktáza. Je jím enzym štěpící laktózu na monosacharidy.

Mléčný cukr, jak se laktóze jinak také říká, je ve své podstatě disacharid složený z monosacharidů glukózy a galaktózy.

Najdete ho všude tam, kde je mléko, byť v nepatrném množství, zastoupeno (sušenky, pečivo aj.).

Pro vás z této skutečnosti vyplývá povinnost důkladně číst informace na obalech potravin.

Projevy laktózové intolerance

Objevit se u vás může řada obtíží, které mohou, ale také nemusí s intolerancí na laktózu souviset.

Patří mezi ně bolesti břicha či kručení v něm, nadýmání, pocity nevolnosti, problémy se stolicí či zvracení.

Příznaky intolerance na mléčnou laktózu mohou mít i podobu únavy, poruchy koncentrace, svalové bolesti či alergické projevy (vyrážka, ekzém, astma a další).

Objeví-li se u vás tyto obtíže po konzumaci mléka či mléčných výrobků, navštivte vašeho lékaře s prosbou o test na laktózovou intoleranci.

Léčba laktózové intolerance

Podstatou léčby je vyřazení výrobků s obsahem laktózy z vašeho jídelníčku a jejich nahrazení.

Někdo špatně snáší pouze mléko, jiní mají potíže s konzumací všech mléčných výrobků. Míra omezení laktózy je proto velmi individuální. Váš doktor nejlépe určí, zda jste nuceni vzdát se všech mléčných výrobků či nikoli.

Pro mnohé alergiky je řešením i konzumace mléčných výrobků se sníženým obsahem laktózy, takže se nemusí obávat z nedostatečného příjmu vápníku a bílkovin.

Na trhu je v dnešní době možné sehnat velké množství výrobků určených osobám s laktózovou intolerancí. Mezi snadno dostupné značky patří Pragolaktos, Albert Free from, Minus L (k dostání v Globusu), nebo třeba Meggle.

Dalším nabízejícím se řešením je užívání laktázových tablet, které se podávají spolu s potravinou obsahující laktózu, respektive krátce před její konzumací. K dostání jsou v lékárnách.

Alternativní cesta náhrady mléčných výrobků

Mléčné výrobky lze v dnešní době nahradit jinými potravinami, bohatými na bílkoviny i vápník.

Patří mezi ně rostlinná mléka či rostlinné mléčné výrobky o tyto složky obohacené. Vyrobené jsou nejčastěji ze sóji, rýže, máku, ořechů, ovsa atd. Bílkoviny dále získáte i z ryb, vajec, libového masa nebo luštěnin.

Namísto másla můžete sáhnout po rostlinném roztíratelném tuku nebo pomazánkách.