Chia semínka: Nutriční poklady, kterými se dalo i platit

Velmi výživná strava Indiánů

Zajímavý je už původ chia semínek. Pochází z oblastí Latinské a Střední Ameriky. Šalvěj hispánská, jejímiž jsou chia semínka plody, v těchto krajinách rostla už v období před asi 4000 lety. Naprosto přirozeným způsobem se tak během staletí stala součástí jídelníčku zdejší indiánské populace.

Indiáni velmi brzy pochopili, jak velkou výhrou pro ně tato plodina je. Především Aztékové chia semínka často jedli. Znamenala pro ně jakousi zásobárnu energie. Díky semínkům byli zdraví, měli výbornou tělesnou kondici.

Naproti tomu, že si byli dobře vědomi jejich výživové hodnoty, sotva si jich mohli dělat velké zásoby. Jednalo se totiž o dosti vzácnou rostlinu, jejíž plody nebyly běžně k dostání. Pěstování bylo poměrně náročné, proto rostlina nemohla růst všude, neuchytila se.

Kolem roku 900 př. n. l. dokonce jsou chia semínka tak vzácná, že se používají jako platidlo. Platit se s nimi dá zejména v oblasti dnešního Mexika.

Objem zvětší až dvanáctinásobně

Je pochopitelné, že Aztékové nebyli vybaveni žádnými přístroji, které by jim různými analýzami prokázaly, co všechno vlastně chia semínka obsahují. Přesto ale dokázali během staletí odhadnout, jaký význam pro ně tato nedostatková plodina má. Pokud se jim podařilo shromáždit zásobu chia semínek navzdory tomu, že se jedná o vzácnost, měli vyhráno.

Plátěný sáček s nasypanými chia semínky se pro ně stal zásobárnou energie pro případ, že by neměli delší dobu možnost opatřit si nějakou potravu. To samozřejmě chodilo v dobách, kdy došlo k neúrodě nebo dokonce k období hladu.

Navíc semínka mají vynikající schopnost navázat na sebe vodu. Mohou díky tomu zvětšovat svůj objem, a to až na dvanáctinásobek. Pokud se tedy Indiáni pohybovali v poušti, s minimálními zásobami vody a s mizivou možností je doplnit, právě chia semínka jim významně pomáhala přežít. Zvládli dlouhé pochody i v dobách sucha.

Sacharidy se uvolňují postupně

Na jakém principu chia semínka a jejich vázání molekul vody funguje? Jednoduše obsahují velký podíl vlákniny. Ta ve spojení s vodou vytváří gel, jenž je pro lidské tělo velice dobře stravitelnou potravou. Výborně nasytí, a to dokonce i na delší dobu.

Vlákninový gel dodá tělu tekutinu i sacharidy, které se postupně uvolňují do krve a představují pro tělo palivo na delší dobu. Právě této vlastnosti chia semínek se dá úspěšně využít také při snaze zhubnout.

S pomocí vlákninového gelu ze semínek se dobře nasytíte, a přitom do svého těla nebudete dostávat žádný balast, ale pouze sacharidy s pozvolným uvolňováním. Hydrofilní gel se mění na glukózu a tento proces určitou dobu trvá. Díky tomu vám nebude kolísat hladina krevního curku, budete ji mít pořád stabilní. Glykémie díky chia semínkům nebude vykazovat žádné výkyvy. Výborná jsou proto chia semínka také pro diabetiky.

Pomoc pro srdečně-cévní systém i zásobárna minerálů

Co vlastně chia semínka obsahují? Přibližně 37 gramů ve 100 gramovém množství připadá na sacharidy, vláknina na 33 gramů a konečně 31 gramů tvoří tuky a nakonec ještě 21 gramů připadá na bílkoviny. Ovšem tato čísla mohou být také trochu odlišná, vždy totiž velice záleží na tom, kde se šalvěj hispánská pěstuje. Konkrétní složení je potom různé podle půdy.

Vynikající je také velký obsah nenasycených mastných kyselin, které tak účinně upravují hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká podíl omega 3 mastných kyselin pomůže vašemu srdci a cévám. Kromě zdravých tuků je výhodou také velké procento proteinů pro budování svalstva. Nechybí ani velké množství stopových prvků, například vápník, hořčík, železo nebo zinek, antioxidanty a vitamíny C a E.

Semínka jsou bez chuti, proto se dají podle libosti používat v kuchyni, například do müsli, pomazánek, na posypání chleba, do salátů, dají se použít při pečení.