Doporučená strava při pravidelném běhu

Jídlo na první místě

Jíst do polosyta, pít do polopita, tak zní základní pravidlo. Kromě něj se ale snažte do svého jídelníčku zahrnout pestrou škálu zdravých, tělu prospěšných potravin.

Nikdy nehladovte a nechoďte běhat s plným žaludkem. Po vašem sportovním výkonu nechte organismus zklidnit a větší přísun energie naplánujte s časovým odstupem alespoň 30 minut.

Kolik a čeho jako běžec jíst?

Vycházejte z vyváženého jídelníčku, bohatého na ovoce a zeleninu, kvalitní bílkoviny i tuky, komplexní sacharidy a dostatečný příjem pitné vody.

Naopak vyřaďte alkohol, umělá dochucovadla a všechny možné sladké i slané nástrahy.

Ovoce a zelenina

Zatímco většina ovoce obsahuje cukry, se kterými byste se měli naučit šetřit, nikoli se jich zbavit, zeleniny si dopřejte, kolik snesete. Každou porci jídla jimi však doplňte. Pro svůj obsah vlákniny, vitamínů a minerálů nemají ve stravě konkurenci.

Ovoce konzumujte ideálně v ranních a dopoledních hodinách, případně před i po tréninku pro doplnění energie, zeleninu kdykoli během dne.

Bílkoviny

Pokud se jedná o bílkoviny, zvolte dietnější druhy mas, jakými jsou krůtí, kuřecí nebo ryby. Ani mléčným výrobkům se není třeba vyhýbat. Dejte však přednost poctivým, neochuceným, neslazeným produktům. Na talíři by také neměly chybět luštěniny a čas od času vejce.

Tuky

S tuky buďte opatrní, z jídelníčku je ale za žádnou cenu nevyřazujte. Dejte přednost tukům v rostlinné podobě (olivový olej, řepkový olej, slunečnicový olej a další), dále avokádu, ořechům a semínkám.

Sacharidy

Jako běžci byste měli konzumovat větší množství sacharidů na úkor tuků. Ptáte se proč? Kromě faktu, že se lépe tráví, mají složené sacharidy jednu zásadní vlastnost. Ukládají se ve formě glykogenu, a to přímo do jater a svalů. Tělo z nich později čerpá energii.

Složené sacharidy také umožňují rychlejší regeneraci, což po pár desítkách uběhnutých kilometrů jistě oceníte.

Jako přílohu zvolte celozrnné těstoviny, brambory, rýži s nízkým glykemickým indexem -basmati, celozrnné pečivo.

Rady na závěr

  1. Zda se dáte tři stejně velké porce za den, nebo pět menších porcí, je zcela na vás. Nejdůležitější je naučit se poslouchat své tělo!
  2. Na první výsledky můžete i nemusíte dlouho čekat. Proces hubnutí je u každého velmi individuální.
  3. Neřešte ani tak číslo na váze, ale orientujte se spíše podle konfekční velikosti, u které jistě dojde ke změnám.
  4. Rozhodně ve snaze shodit setrvejte, předem nepanikařte a stanovených cílů se za žádnou cenu nevzdávejte.