Jak se vyhnout nemocím z potravin?

Je v dnešní době zajištěna bezpečnost potravin?
Mají se čeští konzumenti obávat z možného rizika nebezpečí? Čtěte dále.
Publikováno: 24.9.2018
Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
60 minut s nutričním specialistou
Jistě pro vás není novinkou, že výživa se na lidském zdraví a délce života projevuje zásadním způsobem.
V otázce lidského zdraví je dokonce natolik klíčová, že by mělo být v zájmu každého jedince dozvědět se, jak je v současnosti zajištěna bezpečnost potravin, které denně konzumuje, a jaké jsou její hlavní zásady.
Strava a možná rizika
Vůbec největším rizikem je nevhodné složení jídelníčku, tedy to, které potraviny a v jaké úpravě člověk běžně konzumuje. Stejně zásadní je i jejich přijímané množství.
Tomuto riziku se však lze poměrně jednoduše vyhnout, a to změnou stravovacích návyků.
Dalším neméně zásadním rizikem je mikrobiální riziko a toxické látky, jež jsou v potravinách obsaženy.
Setkat se lze i s výskytem chemických kontaminantů v potravinách a samozřejmě riziková jsou i tzv. „éčka“.
Jak poznám, že je potravina bezpečná?
Za bezpečnou potravinu lze považovat tu, která, je-li připravena nebo konzumována dle původně zamýšleného použití, zdraví spotřebitele nijak nepoškodí.
Bezpečnost v tomto slova smyslu však souvisí pouze s možným nebezpečím uvnitř potravin.
Nevztahuje se tedy na jakékoli jiné aspekty zdraví člověka, jež mohou souviset například s nevyváženou, jednostrannou stravou apod.
Co se obsahu cizorodých látek v potravinách týče, je situace v České republice hodnocena relativně kladně. Tuzemské potraviny patří k těm nejbezpečnějším a zdejší spotřebitelé nejsou při jejich nákupu na svém zdraví ohroženi.
Bližší informace o provedených kontrolách potravin naleznete na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy či Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.
Vznik možného nebezpečí
Nedodržujete-li zásady bezpečného skladování a zpracování potravin, můžete si zdraví poškodit vy sami. Příkladem může být kontaminace pokrmů patogenními mikroorganismy.
Budete-li se držet níže uvedených zásad, riziku vzniku nebezpečí se pravděpodobně vyhnete.
- Vždy používejte jen a pouze nezávadné potraviny. Skladujte je dle pokynů na obalech a nekonzumujte je po vypršení data spotřeby. Ovoce i zeleninu důkladně očistěte, omyjte a zabraňte jejich styku se syrovým masem, vejci atp. Rovněž je nezpracovávejte na stejných plochách s těmito potravinami, zvláště pak, plánujete-li je konzumovat syrové.
- Vodu pro přípravu pokrmů volte vždy pitnou, z vámi dobře známého, bezpečného zdroje.
- V kuchyni udržujte čistotu a pořádek. V čistotě udržujte zejména vnitřek lednice, skříní, šuplíků a jiných prostor, v nichž potraviny skladujete.
- Rizikové potraviny (maso, vejce) vždy důkladně tepelně zpracujte.
- Hotové pokrmy skladujte v chladu (do 8 °C), suchu a pouze omezenou dobu. V případě delšího skladování potraviny zmrazte a rozmrazené je již znovu nezamrazujte. Mějte však na paměti, že ne všechny potraviny jsou k zamražení vhodné.