Sdílej se svými přáteli...

Jak se vyhnout nemocím z potravin?

Způsoby, jak bezpečně zamezit nemocícm z potravin

Je v dnešní době zajištěna bezpečnost potravin?

Mají se čeští konzumenti obávat z možného rizika nebezpečí? Čtěte dále.

Publikováno: 24.9.2018



Před konzultací
−18 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Jistě pro vás není novinkou, že výživa se na lidském zdraví a délce života projevuje zásadním způsobem.

V otázce lidského zdraví je dokonce natolik klíčová, že by mělo být v zájmu každého jedince dozvědět se, jak je v současnosti zajištěna bezpečnost potravin, které denně konzumuje, a jaké jsou její hlavní zásady.

Strava a možná rizika

Vůbec největším rizikem je nevhodné složení jídelníčku, tedy to, které potraviny a v jaké úpravě člověk běžně konzumuje. Stejně zásadní je i jejich přijímané množství.

Tomuto riziku se však lze poměrně jednoduše vyhnout, a to změnou stravovacích návyků.

Dalším neméně zásadním rizikem je mikrobiální riziko a toxické látky, jež jsou v potravinách obsaženy.

Setkat se lze i s výskytem chemických kontaminantů v potravinách a samozřejmě riziková jsou i tzv. „éčka“.

Jak poznám, že je potravina bezpečná?

Za bezpečnou potravinu lze považovat tu, která, je-li připravena nebo konzumována dle původně zamýšleného použití, zdraví spotřebitele nijak nepoškodí.

Bezpečnost v tomto slova smyslu však souvisí pouze s možným nebezpečím uvnitř potravin.

Nevztahuje se tedy na jakékoli jiné aspekty zdraví člověka, jež mohou souviset například s nevyváženou, jednostrannou stravou apod.

Co se obsahu cizorodých látek v potravinách týče, je situace v České republice hodnocena relativně kladně. Tuzemské potraviny patří k těm nejbezpečnějším a zdejší spotřebitelé nejsou při jejich nákupu na svém zdraví ohroženi.

Bližší informace o provedených kontrolách potravin naleznete na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy či Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.

Vznik možného nebezpečí

Nedodržujete-li zásady bezpečného skladování a zpracování potravin, můžete si zdraví poškodit vy sami. Příkladem může být kontaminace pokrmů patogenními mikroorganismy.

Budete-li se držet níže uvedených zásad, riziku vzniku nebezpečí se pravděpodobně vyhnete.

  • Vždy používejte jen a pouze nezávadné potraviny. Skladujte je dle pokynů na obalech a nekonzumujte je po vypršení data spotřeby. Ovoce i zeleninu důkladně očistěte, omyjte a zabraňte jejich styku se syrovým masem, vejci atp. Rovněž je nezpracovávejte na stejných plochách s těmito potravinami, zvláště pak, plánujete-li je konzumovat syrové.
  • Vodu pro přípravu pokrmů volte vždy pitnou, z vámi dobře známého, bezpečného zdroje.
  • V kuchyni udržujte čistotu a pořádek. V čistotě udržujte zejména vnitřek lednice, skříní, šuplíků a jiných prostor, v nichž potraviny skladujete.
  • Rizikové potraviny (maso, vejce) vždy důkladně tepelně zpracujte.
  • Hotové pokrmy skladujte v chladu (do 8 °C), suchu a pouze omezenou dobu. V případě delšího skladování potraviny zmrazte a rozmrazené je již znovu nezamrazujte. Mějte však na paměti, že ne všechny potraviny jsou k zamražení vhodné.
Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: