Magické vlastnosti kmínu
Kdyby nebyl kmín tak zázračný, asi by nepatřil k „babskému koření“, které se používá již od nepaměti. Lidová moudrost byla vždy založena na zkušenostech, tudíž i na zdánlivě obyčejném kmínu dozajista něco bude.
Silice kmínu usnadňuje trávení, uvolňuje žaludeční a střevní křeče a pomáhá při nadýmání. S oblibou se přidává všude tam, kde je nutné zlepšit stravitelnost samotného jídla.
To je také jeden z důvodů, proč se kmín přidává do vody při vaření brambor. Nejde o pouhou chuť, ale především o neutralizaci škodlivého solaninu v nezralých bramborách, který může zhoršit zrak a způsobit srdeční obtíže.
S kmínem se obecně moc nešetří. Lidé moc nepřemýšlí o původu tohoto zvyku. Jeho přidáním do zeleninových polévek lze předejít trávicím potížím.
Kmín je vhodný i pro kojence a malé děti při zažívacích potížích.
Účinků kmínu se využívá i při tvorbě kmínového éterického oleje, který nachází uplatnění v aromaterapii. Působí dezinfekčně, zmírňuje menstruační bolesti a pomáhá v boji s chudokrevností.
Uplatnění kmínu v domácnosti
Bez kmínu by se česká kuchyně jen těžko obešla. Kmín se přidává k masu, zelenině, houbám, na pečivo, do polévek… Mladé listy kmínu se mohou použít na salát nebo k uvaření jako špenát.
Římský kmín je příbuzná jednoletá rostlina, která se vzhledově podobá spíše fenyklu. Jeho aroma je kmínu vzdálené. Kmín římský se skvěle hodí do orientální (typický pro indickou a arabskou kuchyni) nebo mexické kuchyně.
Vyšší konzumace kmínu nebo šálek kmínového čaje denně je vynikající pro kojící matky, jelikož zvyšuje tvorbu mateřského mléka a zlepšuje jeho kvalitu.
Mezi další koření, které podporuje dobré trávení patří např.:
- majoránka
- fenykl
- koriandr
- zázvor
- muškát
- tymián
- chilli
- skořice