Potravinová antibiotika, aneb připravte se na virovou sezónu

Vynález antibiotik v minulém století zachránil řadu životů, ale nemělo by se zapomínat ani na přírodu, která člověku pomáhá již odpradávna.

V dnešní době se k ní spousta lidí vrací právě z toho důvodu, že nadměrné užívání antibiotik vede k tomu, že rezistentní bakterie a viry se vyvíjejí rychleji, než jsou vědci schopni zjistit, jak s nimi účinně bojovat.

Česnek

Za charakteristické štiplavé aroma česneku je zodpovědná sloučenina zvaná alicin. Má antibiotické, protizánětlivé, antivirové, antiparazitníé, protiplísňové a antioxidační vlastnostmi, stejně jako penicilin.

Česnek navíc obsahuje řadu vitamínů, živin a minerálních látek, které podporují celkové zdraví. Pro všechny tyto účinky je lepší ho konzumovat syrový.

Alicin najdete také v cibuli, pórku, šalotce a pažitce.

Podobné účinky jako česnek má rovněž echinacea. Ta se většinou užívá až při prvních příznacích onemocnění a neměla by se brát déle než 10 dnů.

Med

Staří Římané používali med přímo na bojišti k léčbě ran, i jako prevenci proti infekcím. Dodnes je považován za jeho z nejlepších přírodních antibiotik s antimikrobiálními, protizánětlivými a antiseptickými schopnostmi.

Enzymy v medu uvolňují peroxid vodíku, což pomáhá tělu bojovat s infekcí a zabraňuje množení bakterií. Navíc prospívá trávicímu systému, odstraňuje toxiny z krve a pomáhá játrům pracovat efektivněji.

Ideální je kombinace medu se skořicí pro posílení bílých krvinek.

Zelí

Brukvovitá rodina, kam patří i brokolice a kapusta, obsahuje sirné sloučeniny, považované za účinné bojovníky s rakovinou. Zelí je kromě jiného bohaté na vitamín C (1 šálek poskytne až 75 % doporučené denní dávky).

Přidání kousků syrového zelí do salátu, konzumace zelného salátu nebo pití čerstvé šťávy ze zelí (oslazené medem) jsou skvělé způsoby, jak zlepšit zažívání, předcházet nemocem a dokonce si hlídat váhu.

Extrakt z grapefruitových semínek

Podle studií extrakt z grapefruitových semínek působí proti více než 800 druhům virů a bakterií, více než 100 typů plísní a mnoha parazitům. Je dobrým zdrojem antioxidantů, zvyšuje imunitu, přirozeně alkalizuje tělo a zlepšuje trávení díky podpoře zdravé střevní mikroflóry.

Kokosový olej

Má skvělé protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti a je nabitý antioxidanty, které nenajdete nikde jinde v přírodě. Bohatý je zejména na kyselinu laurovou, kterou v takovém množství obsahuje už jen mateřské mléko.

Posiluje imunitu, zlepšuje fungování štítné žlázy a mozku a vyvažuje hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Přidejte lžíci tohoto oleje do své ranní kávy pro větší energii a jasnější hlavu během celého dne.

Tip! Potravinovým antibiotikem je dále oregánový olej, efektivní hlavně proti plísním nohou a nehtů, parazitům a infekcím dýchacích cest.

Koření

Okořeňte si život a zdraví zároveň.

Kajenský pepř

Obzvlášť se doporučuje k léčbě zánětů pochvy u žen a streptokokové faryngitidy (zánětu nosohltanu).

Zázvor

Má antibiotické vlastnosti působící proti potravinovým patogenům jako Salmonella či Listeria, dále zvyšuje tvorbu žaludečních kyselin a zmírňuje zažívací potíže.

Tip! Žaludek uklidňuje rovněž kurkuma. Také křen chrání před nemocemi přenášenými jídlem. Mezi známá potravinová antibiotika dále patří např. veškeré ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitamínu C, probiotika v kvašených (fermentovaných) výrobcích nebo jablečný ocet.