Pozor na ortorexii, posedlost zdravou výživou

Příčinou je populární biokult

Ortorexie se poprvé začíná objevovat v 80. letech 20. století v souvislosti s tím, jak získává stále větší popularitu zdravý životní styl. Dochází doslova k rozvoji kultu zdravého těla, který se ale často hodně přehání.

Být zdravý a štíhlý je in, dokonce až do té míry, že se to stává nebezpečné. Lidé začínají být závislí na svém kultu těla. Rozhodně ale nejde o nějakou nemoc nižších sociálních vrstev, které by neměly co jíst a měly nedostatek informací. Přesně naopak. Nejčastější oběti ortorexie se rekrutují z řad lidí s vyšším vzděláním, kteří mají velký přístup k informacím, zajímají se o své zdraví, pravidelně o ně pečují. V zaměstnání jsou celkem úspěšní, většinou dobře vydělávají.

Nejohroženější skupinou jsou muži a ženy ve věku zhruba 30-40 let. Projevy nemoci se většinou schovávají za dodržování zásad zdravé výživy. Jenže postupem času se může toto dodržování zásad vystupňovat až do situace, kdy už se dotyčný bez lékařské pomoci prostě neobejde. Možná by se to dalo nazvat kultem zdravé stravy, který je odpovědí na špatnou nabídku, kterou produkují naše supermarkety.

Jíte jedině bio a stejně pochybujete

Vše může začít nenápadným zájmem o zdravou výživu, který je dobrý, tedy pokud se uplatňuje v rozumné míře. Nesmí se to s ním přehánět. Je dobré, když si pořídíte nějaké potraviny v bioobchodě, zajímáte se o kvalitu a složení jídla a pravidelně třeba nakupujete ovoce a zeleninu na farmářských trzích. Vaše záliba ve zdravém stravování by ale neměla překročit určité hranice.

Jestliže začínáte ze svého jídelníčku vyřazovat veškeré ostatní potraviny a zůstáváte pouze u bioproduktů, protože ty jediné považujete za dostatečně kvalitní, je už něco v nepořádku a jedná se o první signál ortorexie. Tato nemoc může dojít až do stadia paranoie, kdy nebudete ochotni a schopni pozřít nic jiného než bio jídlo. Na návštěvě odmítnete pohoštění, protože nebude podle vašeho názoru bio.

Může dokonce dojít i k tomu, že budete své okolí podezírat z toho, že vás chce otrávit tím, že vám nedává dostatečně kvalitní bio pokrmy. Budete do nekonečna studovat složení potravin a dumat nad tím, zda vás nepodvedl výrobce či prodejce a nenaservíroval vám místo biopotravin nějaké obyčejné. Nedokážete sníst nic nezdravého, a i v případě, že bude výrobek deklarován jako zdravý, stejně o něm zapochybujete.

Prevence proti nemoci

Pokud dospějete do tohoto stadia, vaší diagnózou se stává ortorexie. Je potom nejlepší vyhledat odbornou pomoc na klinikách léčících poruchy příjmu potravy.

Pokud máte pocit, že se u vás objevily první příznaky této nemoci, snažte se ve svém zdravém životním stylu trochu zvolnit. Víc si užívejte života a jeho radostí, než neustálého počítání kalorií a přemýšlení nad tím, zda výrobek, který jste si koupili je opravdu dostatečně zdravý.

Jděte se odreagovat do přírody, vyrazte na koncert, na pěknou výstavu, zajímavý film nebo poseďte s rodinou či přáteli. Zajděte do restaurace a dejte si jídlo, které bývalo vaše oblíbené. Nehleďte přitom na snězené kalorie nebo správné složení pokrmu a opravdu si ho vychutnejte. To je nejlepší prevence proti ortorexii.