Výživa jako prevence rakoviny

Příčina vzniku nádorových onemocnění je připisována genetickým faktorům, faktorům životního prostředí a životnímu stylu, který v sobě zahrnuje výživu, pohyb, konzumaci alkoholu, užívání tabákových výrobků atd.

Výživa ovlivňuje vznik karcinomu až z 30-35 %. Stejně významnou roli sehrává v případě léčby rakoviny. Vždy je však nutné pojímat vliv výživy v kontextu celkového životního stylu.

Rizikové nutriční faktory

  • Konzumace alkoholu
  • Konzumace červeného masa, uzenin
  • Nadměrný příjem soli
  • Vysokokalorická strava vedoucí k nadváze a obezitě

Za karcinogenní lze dále považovat látky vznikající během úpravy potravin za vysokých teplot (smažení, fritování, grilování apod.).

Konzumace alkoholu

Nadměrnému popíjení alkoholu je přisuzován vznik mnoha onemocnění včetně rakoviny.

Konzumace alkoholu je spojována zejména s nádory dutiny ústní, hltanu, hrtanu, jícnu, jater a prsu.

Konzumace masa

Riziko vzniku karcinogenu hrozí při konzumaci červeného masa, uzenin, uzeného a grilovaného masa.

Jejich častý výskyt v jídelníčku prokazatelně souvisí se vznikem rakoviny tlustého střeva, konečníku, prostaty a slinivky břišní.

Nadměrný příjem soli

Nadměrný příjem soli pojí vědci nejen s rizikem vzniku karcinomu žaludku.

Vysokokalorická strava

Častá konzumace vysokokalorických potravin s sebou nese nadměrný příjem nasycených mastných kyselin, soli a jiných zdraví škodlivých látek. Vede ke vzniku civilizačních chorob včetně rakoviny prsa, tlustého střeva a konečníku.

Ochranné nutriční faktory

Prevencí vzniku karcinogenu je ovoce a zelenina, a to díky obsahu vitaminu A, C, E, minerálním látkám (selenu a zinku) a fytochemikáliím v nich ukrytým.

Účinnou ochranou před onemocněním tohoto typu je i každodenní konzumace kvalitního zeleného čaje.