Za příčinu civilizačních chorob je považován moderní městský životní styl spojený s konzumací nezdravých jídel.
Mezi taková jídla, která člověku škodí, patří průmyslově zpracované, smažené potraviny s rafinovanými cukry, s přemírou soli a škodlivých tuků.
Na špatném zdravotním stavu se velkou měrou podílí i pití alkoholu a kouření, každodenní stres a nedostatek pohybu.
Všechny jmenované faktory přispívají k tomu, že se v těle nahromadí nebezpečné radikály urychlující rozvoj řady onemocnění.
Za civilizační nemoci se často označují různé kardiovaskulární problémy (ateroskleróza, infarkt, cévní mozková příhoda, vysoký tlak), obezita a diabetes, deprese, chronický únavový syndrom a syndrom vyhoření.
Alzheimerova choroba, revmatické obtíže, předčasné porody a potraty, některé vývojové vady novorozenců a rakovina nesou stejné označení.
Základní principy zdravého stravování
Tato pravidla jsou zásadní pro snížení rizika vzniku jakéhokoli civilizačního (a samozřejmě i dalších typů) onemocnění:
- Hlídejte si porce.
- Jezte více ovoce a zeleniny.
- Zaměřte se na celozrnné výrobky (ječmen, oves, pohanka, quinoa apod.) a upřednostňujte je před bílou moukou, sladkým a slaným pečivem.
- Volte prospěšné tuky (v kvalitních panenských olejích jako olivový, kanolový, z lněného semínka atd., mořských rybách, ořeších, semínkách, avokádu a některých druzích margarínu) a vyhýbejte se tukům v másle, sádle, slanině, smetanových omáčkách, hydrogenovaných margarínech, kakaovém másle, kokosových, palmových a palmojádrových olejích.
- Sacharidy konzumujte komplexní, najdete je v celozrnných produktech, čerstvé zelenině a ovoci, luštěninách, ořeších a semínkách + vláknině. Pozor na jednoduché, přidané a rafinované cukry ve sladkostech včetně sladkých nápojů a bílé mouce.
- Nezapomínejte na dostatek proteinů z nízkotučných mléčných výrobků, vajec, ryb, drůbeže (zbavené kůžičky) a libového masa, luštěnin a sóji.
- Omezte sodík (sůl). Pro dochucování používejte bylinky a koření.
- Hlídejte si dostatečný přísun draslíku, vápníku, vitamínu D a dalších vitamínů a minerálů.
- Nepřehánějte to s alkoholem, nekuřte a hodně se hýbejte.
Potraviny zdravé pro srdce
Jako prevence kardiovaskulárních civilizačních chorob jsou dobré tyto potraviny:
- losos
- ovesná kaše
- borůvky
- tmavá čokoláda (min. 60-70 % kakaa)
- citrusy
- rajčata
- ořechy
- luštěniny
- extra panenský olivový olej
- zelený čaj
- brokolice
- špenát
- kapusta
- lněná semínka
- avokádo
- granátové jablko
- celozrnné produkty
Potraviny proti vzniku diabetu
Pro snížení rizika cukrovky jezte:
- jablka
- řecký jogurt
- chřest
- fazole a další luštěniny
- chia a dýňová semínka
- bobulovité ovoce
- hnědou rýži
- ocet
TIP: Hlídejte si zdravou váhu.
Potraviny chránící proti stresu a depresím
Vhodné „protistresové“ potraviny jsou:
- chřest
- avokádo
- bobulovité ovoce
- kešu
- vlašské ořechy a pistácie
- heřmánkový a zelený čaj
- tmavá čokoláda
- česnek
- ovesná kaše
- pomeranče
- ústřice
- listová zelenina
- organické krůtí a hovězí maso
- fermentovaná jídla
Všechny zmiňované potraviny působí i „antidepresivně“. Pokud trpíte depresemi, zvyšte příjem vitamínu D, selenu a omega-3 mastných kyselin.
Potraviny jako prevence Alzheimerovy choroby
Proti demenci a Alzheimerově chorobě vás mohou ochránit potraviny spadající do tzv. MIND diety. Jedná se o jídla podporující mozkové funkce a aktivitu:
- listová a jiná zelenina
- fazole a ostatní luštěniny
- celozrnné výrobky
- bobulovité ovoce
- omega-3
- ořechy a semínka
- různé koření a bylinky (skořice, pelyněk, kurkuma, kmín)
Potraviny proti vzniku rakoviny
Rakovinu mohou mj. vyvolat již zmiňované volné radikály v těle. Nejúčinnějšími bojovníky proti nim, které je z organismu odstraňují, jsou tzv. antioxidanty.
Jejich nejlepšími zdroji jsou:
- goji (kustovnice čínská)
- borůvky
- tmavá čokoláda
- pekanové ořechy
- vařený artyčok
- černý bez
- fazole červená ledvina
- brusinky
- ostružiny
- koriandr
- grepy a pomeranče
- ořechy
- tmavě zelená zelenina
- sladké brambory
- zelený čaj
- celozrnné produkty