Alkohol se s dietou nemá rád. Hrozí nebezpečí prázdných kalorií

Skryté kalorie jsou o to nebezpečnější

Vánoční svátky a Silvestr jsou dny, během nichž často sáhneme po nějaké té skleničce a dopřejeme si slavnostní pití, které jindy oželíme. Spojení popíjení s lenošením u televize ale může mít pro naši hmotnost nepříjemné důsledky. Výrazně překračujeme denní příjem kalorií, aniž si to vlastně uvědomujeme.

Většina z nás počítá při dietách kalorie v jídle, ale už si neuvědomuje, že i pití znamená energetický příjem. Kalorie v alkoholu zůstávají skryté, ale o to nebezpečnější, protože si jejich přítomnost buď vůbec nepřipouštíme, nebo ji významně podceňujeme. Počítání kalorií je proto značně zkreslené.

Tělu nic nepřinášejí

Navíc kalorie z alkoholu jsou naprosto prázdné, našemu tělu nepřinášejí žádnou výživu, kterou by mohlo nějak zužitkovat, ale právě a jenom energii navíc, kterou je potřeba nějakým způsobem odbourat, což mnohdy není jednoduché. Popíjení také brzdí schopnost měnit tuky na energii, jež by se vašemu tělu mohla hodit.

Půllitr piva je kaloricky na úrovni moučníku

Kolik energie do sebe dostáváte navíc při vánočním a silvestrovském popíjení? S půllitrem oroseného piva do sebe nalijete asi 200 tekutých kalorií. Jeden a půl deci šampaňského nám připočítá 85 kalorií, sklenka červeného vína o stejném objemu přibližně stejný počet kalorií. Se sklenkou bílého vína ovšem do sebe vpravíte asi kolem stovky kalorií a přibližně totéž získáte po panáku tvrdého alkoholu.

Pro porovnání, třeba taková kobliha plněná marmeládou má asi 200 kalorií. Takže takové vánoční odpoledne a večer, kdy si s kamarády dopřejete ve své oblíbené hospůdce milovaný zlatavý mok, znamená pro vaše tělo totéž, jako kdybyste za večer spořádali mísu plnou koblih.

Nepřehánějte to a vyvarujte se kalorických bomb

Taková oslava Silvestra se vám proto může docela nepříjemně vymstít, zvláště v případě, že si chcete udržet svoji váhu. Jak zvládnout oslavu Silvestra, aby se nepříznivě neprojevila na vaší postavě? Nepřehánějte to s pitím, snažte se ho mít i poslední den v roce pod kontrolou. Kombinujte pití alkoholu s čistou vodou, díky tomu se tak rychle neopijete a zároveň do sebe dostanete menší množství alkoholu.

Také se vyvarujte pití nalačno a nedoprovázejte ho konzumací různých kaloricky náročných jídel jako například chlebíčků s majonézovými saláty nebo brambůrky, protože potom se kalorie násobí. Dopřejte si spíše něco lehkého. Pokud už si chcete dopřát panák na přípitek, zůstaňte jenom u jednoho. Máte-li chuť na víno, dejte si vinný střik.

Nenápadná bomba

Kalorie v alkoholu jsou skutečně ukrytou kalorickou bombou. Například gram alkoholu obsahuje asi sedm kalorií. To je v porovnání s cukrem a bílkovinami dokonce dvojnásobek, protože jeden gram cukru či jeden gram bílkovin má cca 4 kalorie. Horší než kalorie v alkoholu už jsou jenom kalorie v tuku, kde na jeden gram tuku počítáme devět kalorií.

Další zrada alkoholických kalorií spočívá v tom, že při jejich konzumaci se rázem objeví chuť na něco slaného. Proč? Alkohol totiž má vliv na hladiny hormonů, které v našem těle zodpovídají za pocit hladu. Navíc alkoholické kalorie se nedají vypotit při tělesné aktivitě. Buďte proto při popíjení opatrní. Dopřejte si jednu sklenku na přípitek a dost.