Co by na talíři v období podzimu rozhodně nemělo chybět?

Sáhněte letos po těch správných ingrediencích, nebojte se v kuchyni experimentovat a vychutnejte si každé sousto naplno.

No a jaké potraviny letošnímu podzimu dominují? Nejen to se dočtete v následujícím článku.

Sladké pusťte z hlavy

Přepadají vás chutě na sladké, obzvláště pak za sychravého počasí, které je pro podzim charakteristické?

Těšíte se na vysedávání v kavárnách a restauracích, doprovázené ochutnáváním nejrůznějších druhů dortů, zákusků a jiných sladkých neřestí? Na takové mlsání raději hned zapomeňte.

Letošní podzim se ponese ve znamení zdravé, lehce stravitelné kuchyně, s minimem cukrovinek, zato pestrou nabídkou salátů a jiných pokrmů, v nichž zelenina dominuje.

Díky tomuto trendu se nemusíte obávat kalorických bomb, po kterých byste přibrali nějaké to kilo navíc.

Vydejte se za exotikou

Nestihli jste letos zajet na dovolenou? Nezoufejte, za exotikou můžete vyrazit i u nás. Restaurace a trendy bistra lákají své zákazníky především na marocká a mexická menu.

V marocké i mexické kuchyni hrají hlavní roli zázvor, kmín, koriandr, skořice, chilli a mnohá další koření.

Ptáte se, proč právě tyto dvě země? Letos se umístily na první příčce oblíbených turistických destinací. Není divu, místní kuchyně jsou opravdovými gurmánskými zážitky. A tak ani vy si nenechte tuto příležitost ujít.

Zahřejte se

Zmrzlinovým pohárům a vychlazeným smoothie s koncem léta odzvonilo. S příchodem nižších teplot je naopak vhodné organismus pořádně zahřát.

Podobného názoru jsou patrně i mnozí šéfkuchaři, kteří do denní nabídky zahrnují polévky v podobě poctivých domácích vývarů nebo zeleninových krémů.

Zůstaňte hydratovaní

Pokud jste doposud neochutnali kokosovou vodu, máte jistě co dohánět. Rozhodně však nepatří mezi novinky letošního podzimu. Fajnšmekři přišli s řadou vychytávek, jež pomáhají vnitřní očistě, spalování kalorií i udržení mladistvého vzhledu.

Jedná se o vodu obohacenou chlorofylem, kaktusem nebo třeba okvětními plátky růží. Čtete správně, i takové kuriozity jsou letošními gastro hity.