Kouzlo jackfruitu v rostlinné kuchyni

Kde se vzal?

Jackfruit je exotický druh ovoce s nízkým obsahem kalorií. Pochází z Indie, podobně jako fíky nebo třeba moruše. Běžně váží kolem 16ti kg.

V češtině je známý pod názvem chlebovník. Jeho čerstvé plody jsou nejen šťavnaté, ale také příjemně sladké.

Svou strukturou má velmi blízko k masu, jehož chuť mu propůjčí základní dochucovadla. Nejen z tohoto důvodu si získal oblibu zejména ve vegetariánské a veganské kuchyni.

Pokud netoužíte po masité chuti, můžete jej jednoduše upéct a připomenout si tak chuť čerstvě upečeného chleba. Samotná semena po upečení zase chutnají jako jedlé kaštany.

Věřte nebo ne, zpracovat se dá na tisíce způsobů. V konečném výsledku vás ale vždy překvapí.

Hamburger tak trochu jinak

Ingredience:

  • Celozrnná bulka
  • 200 g konzervovaného jackfruitu
  • 1/3 konzervy krájených rajčat
  • Cibule
  • Stroužek česneku
  • Lžíce jablečného octa
  • Lžička kvalitní hořčice
  • Lžíce tamari
  • Lžíce uzené papriky
  • Špetka himalájské soli
  • Špetka pepře
  • Špetka chilli kousků
  • Lžíce panenského olivového oleje
  • Vámi zvolená příloha (např. brambory nebo batáty)
  • Zelenina dle chuti

Postup:

  1. Jackfruit sceďte, důkladně propláchněte a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Nakonec jej natrhejte na malé kousky.
  2. Připravte si marinádu z rajčat, ½ cibule, česneku, octa, hořčice, tamari, papriky, soli, pepře a chilli.
  3. Do takto připravené marinády naložte jackfruit alespoň na 2 hodiny.
  4. Odležený jackfruit orestujte na olivovém oleji společně s nadrobno nakrájenou cibulí alespoň po dobu 20-25 minut. Dolévejte vodu dle potřeby.
  5. Vámi zvolenou přílohu tepelně upravte.
  6. Zeleninu omyjte a nakrájejte.
  7. Bulku rozkrojte napůl a obě půlky nasucho opečte z obou stran.
  8. Opečené bulky proložte jackfruitem, zeleninou a podávejte s přílohou.

Přejeme dobrou chuť.