Sdílej se svými přáteli...

Kouzlo jackfruitu v rostlinné kuchyni

Zábavné bezmasé vaření s jackfruitem v hlavní roli

Je pro vás jackfruit neznámé slovo? Pak věřte, že neseznámit se s ním, by byla škoda.

V kuchyni můžete s jackfruitem kouzlit. Jak, vám prozradíme v dnešním článku.

Publikováno: 17.6.2019



Před konzultací
−10 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Kde se vzal?

Jackfruit je exotický druh ovoce s nízkým obsahem kalorií. Pochází z Indie, podobně jako fíky nebo třeba moruše. Běžně váží kolem 16ti kg.

V češtině je známý pod názvem chlebovník. Jeho čerstvé plody jsou nejen šťavnaté, ale také příjemně sladké.

Svou strukturou má velmi blízko k masu, jehož chuť mu propůjčí základní dochucovadla. Nejen z tohoto důvodu si získal oblibu zejména ve vegetariánské a veganské kuchyni.

Pokud netoužíte po masité chuti, můžete jej jednoduše upéct a připomenout si tak chuť čerstvě upečeného chleba. Samotná semena po upečení zase chutnají jako jedlé kaštany.

Věřte nebo ne, zpracovat se dá na tisíce způsobů. V konečném výsledku vás ale vždy překvapí.

Hamburger tak trochu jinak

Ingredience:

  • Celozrnná bulka
  • 200 g konzervovaného jackfruitu
  • 1/3 konzervy krájených rajčat
  • Cibule
  • Stroužek česneku
  • Lžíce jablečného octa
  • Lžička kvalitní hořčice
  • Lžíce tamari
  • Lžíce uzené papriky
  • Špetka himalájské soli
  • Špetka pepře
  • Špetka chilli kousků
  • Lžíce panenského olivového oleje
  • Vámi zvolená příloha (např. brambory nebo batáty)
  • Zelenina dle chuti

Postup:

  1. Jackfruit sceďte, důkladně propláchněte a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Nakonec jej natrhejte na malé kousky.
  2. Připravte si marinádu z rajčat, ½ cibule, česneku, octa, hořčice, tamari, papriky, soli, pepře a chilli.
  3. Do takto připravené marinády naložte jackfruit alespoň na 2 hodiny.
  4. Odležený jackfruit orestujte na olivovém oleji společně s nadrobno nakrájenou cibulí alespoň po dobu 20-25 minut. Dolévejte vodu dle potřeby.
  5. Vámi zvolenou přílohu tepelně upravte.
  6. Zeleninu omyjte a nakrájejte.
  7. Bulku rozkrojte napůl a obě půlky nasucho opečte z obou stran.
  8. Opečené bulky proložte jackfruitem, zeleninou a podávejte s přílohou.

Přejeme dobrou chuť.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život