Kde se vzal?
Jackfruit je exotický druh ovoce s nízkým obsahem kalorií. Pochází z Indie, podobně jako fíky nebo třeba moruše. Běžně váží kolem 16ti kg.
V češtině je známý pod názvem chlebovník. Jeho čerstvé plody jsou nejen šťavnaté, ale také příjemně sladké.
Svou strukturou má velmi blízko k masu, jehož chuť mu propůjčí základní dochucovadla. Nejen z tohoto důvodu si získal oblibu zejména ve vegetariánské a veganské kuchyni.
Pokud netoužíte po masité chuti, můžete jej jednoduše upéct a připomenout si tak chuť čerstvě upečeného chleba. Samotná semena po upečení zase chutnají jako jedlé kaštany.
Věřte nebo ne, zpracovat se dá na tisíce způsobů. V konečném výsledku vás ale vždy překvapí.
Hamburger tak trochu jinak
Ingredience:
- Celozrnná bulka
- 200 g konzervovaného jackfruitu
- 1/3 konzervy krájených rajčat
- Cibule
- Stroužek česneku
- Lžíce jablečného octa
- Lžička kvalitní hořčice
- Lžíce tamari
- Lžíce uzené papriky
- Špetka himalájské soli
- Špetka pepře
- Špetka chilli kousků
- Lžíce panenského olivového oleje
- Vámi zvolená příloha (např. brambory nebo batáty)
- Zelenina dle chuti
Postup:
- Jackfruit sceďte, důkladně propláchněte a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Nakonec jej natrhejte na malé kousky.
- Připravte si marinádu z rajčat, ½ cibule, česneku, octa, hořčice, tamari, papriky, soli, pepře a chilli.
- Do takto připravené marinády naložte jackfruit alespoň na 2 hodiny.
- Odležený jackfruit orestujte na olivovém oleji společně s nadrobno nakrájenou cibulí alespoň po dobu 20-25 minut. Dolévejte vodu dle potřeby.
- Vámi zvolenou přílohu tepelně upravte.
- Zeleninu omyjte a nakrájejte.
- Bulku rozkrojte napůl a obě půlky nasucho opečte z obou stran.
- Opečené bulky proložte jackfruitem, zeleninou a podávejte s přílohou.
Přejeme dobrou chuť.