Žlučníková dieta

Vaříme bez tuku a na páře

Nutnost podávat tuk jedině čerstvý omezuje možnosti v přípravě jídel, zejména při pečení, dušení nebo opékání, také bychom neměli zahušťovat pokrmy jíškou. Protože ale není možné jíst jenom syrovou stravu, pomáháme si při pečení a dušení tím, že pečeme a dusíme bez tuku a jenom na vodě. Jídlo také můžeme připravovat na páře, vybavíme se nádobím pro přípravu jídel bez tuku, jehož nabídka je dnes velká. Během žlučníkové diety se také vyvarujeme používání ostrého koření a omezíme potraviny, které mají nadýmavé účinky jako kynuté pečivo, luštěniny nebo kapusta či zelí.

Nevhodné potraviny

Vhodné nejsou ani další potraviny s obsahem cholesterolu jako vaječné žloutky. Ty proto při žlučníkové dietě úplně vynecháváme a omezujeme i pokrmy z vajec. Ideální jsou jednoduchá jídla. Naprosto nevhodné je kombinovat společně tuky a cukry a také tuky společně s bílkovinami. Jíst by dietáři neměli ani nakládaná masa nebo klasické omáčky, vhodná nejsou ani máslová těsta a krémy. Ty nahradíme tvarohovými krémy nebo hustou ovocnou dření.

Napsat komentář