Preventivní výživa: Faktory, které přispívají ke zlepšení zdraví

Lidský organismus potřebuje ke správnému fungování kromě základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky), vitaminů a minerálních látek také řadu dalších zdraví prospěšných látek.

Pojďme se podívat na ty nejdůležitější z nich.

Antioxidanty

Antioxidanty představují protiváhu volným radikálům – reaktivním formám kyslíku a dusíku které v nadbytečném množství poškozují lidské buňky. V horším případě je zcela ničí.

Antioxidanty jsou schopné tyto volné radikály včas zachytit a odstranit, příp. opravit jimi poškozené části DNA. Děje se tak za předpokladu, že antioxidační systém organismu funguje, jak má.

Dokonalé fungování antioxidačního systému je podmíněno konzumací správné stravy (různých druhů ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin), příp. výživových doplňků.

Probiotika

Tyto bakterie příznivě ovlivňují lidské zdraví. Udržují zdravou střevní mikroflóru, zlepšují trávení i vstřebávání živin a zvyšují imunitní schopnosti organismu.

Prebiotika

Věděli jste, že probiotika potřebují potravu, aby mohla plnit svou úlohu v organismu? Touto potravou jsou prebiotika.

Jedná se o oligosacharidy, které obsahují kromě doplňků stravy i některé potraviny (luštěniny, kořen čekanky, hlíza topinamburu, cikorka, chřest, česnek, cibule, pór).

Fytoestrogeny

Fytoestrogeny (izoflavony, lignany, stilbeny) jsou látky v potravinách rostlinného původu, které do určité míry nahrazují estrogeny v organismu.

Podobně jako estrogeny snižují riziko vzniku řídnutí kostí, srdečně cévních onemocnění, u mužů riziko vzniku rakoviny prostaty.

Kde najdete jejich zástupce?

Izoflavony

Nejvíce izoflavonů obsahuje sója a výrobky z ní (tofu, sójové nápoje, sójová mouka, sójový granulát aj.).

Lignany

Vyskytují se v čajích, jahodách a lněných semínkách.

Stilbeny

Ukryty jsou ve slupkách hroznového vína.

Rostlinné fenoly

Že jste o nich nikdy neslyšeli? Tento typ antioxidantů propůjčuje ovoci a zelenině charakteristickou chuť, vůni a barvu.

Zatímco některé z nich posilují imunitu, jiné mají antimikrobiální nebo protivirové účinky.

Jaké potraviny je obsahují?

Antokyany

Obsaženy jsou v borůvkách, tmavém hroznovém víně i švestkách.

Katechiny

Jejich nejvýznamnějším zdrojem je zelený čaj.

Rutin

Nabízí ho pohanka, příp. potraviny o něj obohacené.

Kvercetin

Vykazuje ho cibule, česnek, pór, jablka, višně.

Nukleotidy

Nukleotidy jsou látky vyskytující se v mateřském mléce. Stejně jako rostlinné fenoly posilují imunitní systém.

Lecitin

Tato látka řadící se mezi fosfolipidy zlepšuje paměť, soustředění a pomáhá předcházet výkyvům hladiny krevních tuků.

V přirozené podobě obsahuje lecitin sója a výrobky z ní, vaječný žloutek, podmáslí. O lecitin bývají obohaceny některé potraviny či doplňky stravy.