Tempeh: Náhražka masa pro zdravou stravu a hubnutí

Dokonalá potravina ze sóji

Co je tempeh? Jedná se o potravinu vyrobenou ze sóji pomocí fermentačního procesu. Vařené sójové boby se rozmačkají a vylisují se z nich bloky. Do nich se následně přidá bakteriální kultura Bakteri rhyzopus oryzae (oligosporus). Tyto bakterie pracují a výrobek, který je vlastně sýrem, zraje. Konečným produktem je sýr s vytvořenou šedomodrou ušlechtilou plísní.

Konzumují ho především na ostrově Jáva, v Indonésii, Japonsku a Číně, ale postupně se rozšiřuje po celém světě. Stává se významným zdrojem proteinů, tedy bílkovin. Právě proto slouží často jako náhražka masa ve stravě vegetariánů. Tempeh ve fermentačním procesu vytváří ve své hmotě proteiny, vlákniny a minerály. Vyrábí se přímo ze sójových bobů stejně jako tofu. Jenže výsledek je v porovnání s tofu úplně jiný. Má díky svému zpracování jiné nutriční složení a také jinou strukturu.

Tempehu se často přezdívá „javánské maso“. Sami odborníci se v současnosti shodují na tom, že jde z hlediska výživových hodnot o tu nejlepší potravinu připravovanou ze sóji. Obsahuje všechny pro život nezbytné aminokyseliny a patří proto mezi bílkoviny se skutečně komplexním složením.

Ideální výživa pro vaše tělo

Je trochu škoda, že si tempeh zatím příliš nenašel cestu do naší kuchyně, protože zdravá výživa se bez něho neobejde. Naše tělo díky němu získá vše potřebné, ale nebude zahlcováno žádnými škodlivinami, přídatnými látkami či chemickými přísadami jako jsou konzervanty a barviva.

Z hlediska zdravé stravy jde skutečně o těžko nahraditelný pokrm. Proto je jenom na vás, abyste si tento pokrm dokázali chutně upravit a tím pádem také oblíbit a zařadit ho do svého běžného jídelníčku. Obrovskou výhodou tempehu je například skutečnost, že se v něm nenachází žádný cholesterol. Proto je vhodnou volbou pro ty, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Mezi další příznivé látky obsažené v tomto javánském mase patří sójové isoflavony. Tyto látky pomáhají úspěšně zvládat příznaky menopauzy. Saponiny v tempehu zase působí jako antibiotikum. Velmi důležitý je také vápník, fosfor a železo, prvky nezbytné pro stavbu našeho těla, ať už kostí, zubů či krve.

V pokrmech se chová jako houba

Tempeh a jeho konzumace podporuje hubnutí. Neobsahuje totiž žádné tuky ani cukry, které vám komplikují cestu za vysněnou štíhlou postavou. Proto je dobré najít si způsob, jak ho vtělit do svého jídelníčku. Je třeba vycházet z toho, že tempeh, který dostaneme v obchodě se zdravou výživou, má ořechovohoubovou chuť. Velmi dobře se proto hodí do pokrmů, v nichž se vyskytují houby. Recepty s houbami jsou tedy tou nejlepší příležitostí, kde tempeh a jeho vlastnosti a chuť vyzkoušet. Může zde houby bez potíží nahradit, a přitom má daleko příznivější výživové hodnoty.

Koupit se dá buď tempeh natural, tedy přírodní, který je nutný ještě dále tepelně zpracovat. Můžete si ale pořídit i tempeh buď smažený nebo uzený. Ten se již dále zpracovávat nemusí. Dá se třeba přidat do salátu, ale i do polévky, orestovat společně se zeleninou na pánvi. Můžete tedy do svých oblíbených houbových receptů přidat tempeh, případně jím houby i zcela nahradit. Vyzkoušejte třeba rizoto s tempehem, přidejte ho do bramborové polévky či do salátu s těstovinami. Fantazii se meze nekladou.