Trápí vás tukové polštářky? Pryč s nimi!

Řadíte se k těm ženám, které žijí v přesvědčení, že cesta za štíhlou postavou vede přes dlouhodobé omezování denního příjmu? Pak žijete v omylu, který vás tukových polštářků jen tak nezbaví.

Pravdou je, že je třeba jídelníček do jeho redukční podoby upravit, vždy je ale zapotřebí zachovat v něm všechny důležité živiny, které tělo ke správnému fungování chtě nechtě potřebuje.

Je-li tedy vaším cílem metabolismus pořádně nakopnout a shodit nějaké to kilo navíc, nešiďte tělo o makroživiny, a už vůbec ne o bílkoviny.

Neznamená to však, že je třeba makroživiny detailně počítat a každou porci jídla vážit.

Velikost porce by se měla nutně odvíjet od mnoha faktorů, mezi které patří výška a váha jedince, jeho psychické rozpoložení, délka spánku, podmínky v zaměstnání a celková fyzická aktivita během dne.

Většina odborníků je však zajedno. Denní příjem bílkovin by se měl pohybovat mezi 1,6-2,2 g/1 kg tělesné hmotnosti.

Začněte den, jak se patří

Vynechávání snídaní stejně jako jejich nevhodné nutriční složení, je velkou bariérou v cestě za štíhlým, zdravým tělem.

Základem takové vhodně sestavené snídaně (zejména v redukčním období) by měla být potravina s vysokým obsahem bílkovin doplněná komplexními sacharidy a kvalitními tuky.

Bílkoviny vás zasytí na delší dobu, dodají vašemu tělu potřebné živiny a sníží chutě na sladké v průběhu dne. A ačkoli jejich trávení vyžaduje více času, zabrání případnému přejídání nezdravými, byť chutnými potravinami.

Mezi potraviny bohaté na bílkoviny a vhodné k redukci hmotnosti jsou: jogurt řeckého typu, tučnější tvaroh, vejce, ořechy nebo třeba plnotučné sýry.

Dodejte tělu palivo po cvičení

Velkým oříškem je pro mnoho žen nutriční složení potréninkového jídla. Cvičení se věnují zpravidla ve večerních hodinách po pracovní době, a tak s obavami z nabírání hmotnosti už večer raději nejí a do postele chodí s prázdným žaludkem.

Hladovění, obzvlášť po vyšší fyzické aktivitě, k redukci hmotnosti nevede. Tento špatný vzorec stravování si raději neosvojujte ani vy a dodejte tělu potřebné palivo i v pozdějších hodinách.

Po večerním cvičení volte lehce stravitelné pokrmy s vysokou výživovou hodnotou. Vhodnou kombinací může být libové krůtí, kuřecí nebo rybí maso se zeleninou, doplněné například rýží.