Vliv uzobávání na zdraví i tělesnou hmotnost

Od zlozvyku k diagnóze

Dopouštíte se uzobávání nevědomky? Nevědomé mlsání může přerůst v novou poruchu příjmu potravy.

Pokud se vám uždibování vymyká z rukou, svěřte se s vaším zlozvykem výživovému poradci nebo nutričnímu terapeutovi, který vás ho pomůže zbavit.

Uzobávání jako důsledek nevyváženého jídelníčku

Zkuste vypozorovat, jakým nástrahám nejčastěji podléháte. Např. časté uzobávání sladkého chvilku po jídle může poukazovat na nesprávné složení jídla s převahou jednoduchých sacharidů.

Po konzumaci jídla s vysokým obsahem jednoduchých cukrů rychle stoupá a následně klesá hladina cukru v krvi. Tento stav často doprovází malátnost, únava, nervozita nebo také bolest hlavy.

Jak z toho ven? Řešení hledejte v úpravě jídelníčku, a to nejlépe ve spolupráci s výživovým poradcem nebo nutričním terapeutem.

Pamatujte, že odhalení příčiny je poloviční vítězství.

Uždibování a kortizol

Pozor, uzobávání mohou podlehnout i celkem zdravě a vyváženě se stravující jedinci, zejména ženy.

Děje se tak v důsledku nižší produkce hormonu kortizolu a zvyšujícímu se pocitu únavy, k němuž dochází zpravidla po třetí hodině odpolední.

Navrátit energii pomůže procházka, protažení nebo lehké cvičení.

Riziko sedavého zaměstnání

Hlad nebo chutě mohou odvádět pozornost od práce na počítači. Při sledování obrazovky je navíc snadné ztratit přehled o přijatém množství jídla.

Jak předejít uzobávání u počítače? Zkuste si vést deník všeho, co za celý den sníte, včetně pochoutek zkonzumovaných právě během práce na počítači. Když si budete všechna jídla poctivě zapisovat, lépe si uvědomíte, kolik toho za den sníte.

Držíme palce, ať nad zlozvykem brzy vyzrajete.