Rady a tipy, jak přijít zelenině na chuť

Pozitivní účinky zeleniny nemají konce.

Bohatá na vitaminy, minerální látky, antioxidanty, vodu, vlákninu a chudá na kalorie představuje ideální skupinu potravin ke každodenní konzumaci.

Kolik zeleniny denně sníst?

Pokud nemáte zažívací problémy a není vám diagnostikována nemoc vyžadující přísný dietní režim, jezte zeleniny, kolik snesete. Dle doporučení WHO však nejméně 400 g denně.

Střídáním jejích druhů, barev a za předpokladu její správné technologické úpravy zajistíte tělu dostatečný příjem zdraví prospěšných látek.

Jak ji zařadit do jídelníčku?

Představa dušené mrkve s bramborem vás děsí? Naložte se zeleninou jinak.

Vývar

Vezměte cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer, skelet, plec, oháňku nebo třeba žebra a uvařte z nich poctivý vývar.

Chuť vývaru dolaďte vhodným jednodruhovým kořením. Se solí to nepřehánějte a umělá dochucovadla nepoužívejte.

Polévka

Pokud vám kousky zeleniny ve vývaru přeci jenom vadí, můžete si uvařit krémovou polévku z jednoho či dvou druhů zeleniny (v závěru rozmixované).

Vhodná je například dýně, špenát, rajčata, cuketa, brokolice, květák aj.

Palačinka, omeleta

Že vás na polévky příliš neužije? Přidejte zeleninu do omelety nebo palačinkového těsta.

Tato na přípravu jednoduchá jídla zvládnou i méně zkušení kuchaři a pokud si vztah k zelenině teprve hledáte, jde o skvělý způsob, jak ji do jídla zakomponovat a přijít jí na chuť.

Kaše, muffin

Sladké snídaně vám nic moc neříkají? Vyzkoušejte ovesnou nebo jinou obilnou kaši či muffiny naslano. Kombinace špenátu, hub, avokáda a vejce nezklame.

Pizza, koláč

Jste milovníci pizz a slaných koláčů? Co takhle vyměnit moučný základ za rozmixovaný květák? Budete překvapeni, jak skvěle dokáže mouku nahradit.

Omáčka

Svíčková a rajská omáčka patří mezi nejoblíbenější jídla Čechů. Není náhoda, že základ omáček tvoří právě zelenina. Pokud si na omáčkách také rádi pochutnáte, pokuste se při výběru zeleniny experimentovat.

Sladkou chuť poskytne mrkev, rajčata, červená paprika nebo dýně, říz dodá cibule, česnek, zázvor nebo křen.

Kvašená zelenina

Kulinářským hitem je kvašená zelenina. Podporuje trávení a správné složení mikrobiálního prostředí. Třebaže její výroba vypadá jakkoli obtížně, do její přípravy se můžete pustit sami doma. Stačí vám zelenina, pikantní koření a vhodné kuchyňské náčiní.

Tak co myslíte, změníte na zeleninu názor? Věřte, že její opětovné zařazení do jídelníčku se pozitivně podepíše nejen na vaší váze, ale především zdraví.