Bezlepková dieta

Celiakie je strašákem mezi lidmi. Bojíme se, abychom alergii na lepek nedostali také a víme, že je pak velmi složité situaci řešit. Současná nabídka potravin a moderní postupy a trendy však umožňují alergika téměř běžně zapojit do života. Pomoci tak může i speciální bezlepková dieta.
Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
60 minut s nutričním specialistou
Podstata bezlepkové diety
Bezlepková dieta a co jíst? Vše, co neobsahuje lepek. Pravidlo je to jednoduché. Jedná se o speciální bezlepkové potraviny. Celiakie dieta totiž neumožňuje konzumaci potravin, kde je lepek obsažen. Problémem je však to, že mnohé potraviny jej obsahují, aniž bychom to čekali.
Řadí se mezi speciální zdravotní diety a vylučuje širokou škálu potravin. Jde hlavně o pečivo. Klasický chléb, rohlíky, housky, vánočky a jiné sladké pečivo, ale i trvanlivé pečivo, pečivo z pšenice, žita a ječmene. Všechny tyto potraviny, které v sobě jedno z obilovin mají, jsou rizikové.
Pozor na zahušťovadla
Bezlepková dieta i tak může zajistit pestrou stravu. Pozor ale na některé potraviny, kde jsou používány škroby. Jde například o jogurty, kde se používá škrob jako zahušťovadlo. Proto se zde lepek nachází, aniž bychom to očekávali. Mnohdy se jedná i o dochucovadla, jako je kečup nebo sójové omáčky.
Přirozeně bezlepkové potraviny jsou pak například maso, pohanka, rýže, proso, kukuřice, amarant, ale i luštěniny jako jsou fazole, čočka, hrách, sója nebo brambory, rajčata, cukety a další druhy ovoce a zeleniny. Samozřejmě i mléčné výrobky bez škrobu.
Sestavení diety
Pokud jde jen o vyloučení potravin s lepkem, nakupujte podle složení a existují i bezlepková oddělení v obchodech. Rozhodně se vyplatí číst obaly a složení na nich. Věděli jste, že existují druhy pečiva, kde lepek není? Navíc jsou třeba na internetu běžně k dispozici nejrůznější recepty na bezlepková jídla.
Bezlepková dieta nemusí být určena jen pro lidi s alergií na lepek, ale lepek může být příčinou obezity, zácpy nebo jiných zdravotních problémů a alergie na lepek se může objevit takřka kdykoliv během života. Ten, kdo jej ze stravy vyloučí, udělá jenom dobře. Není pro naše tělo přirozený, protože v cereálních, tedy málo namletých výrobcích z obilovin, není a tak naše tělo nezatěžuje.
Výhody
- Pro nealergicky může zlepšit stravování jídla
- Dieta sníží i hmotnost díky vyloučení bílého pečiva
- Nastartuje metabolismus
Nevýhody
- Alergici musejí poctivě vybírat vhodná jídla a potraviny
- Je nutno studovat složení potravin
- Zužuje se výběr konzumace potravin
Vydané knihy o bezlepkové dietě
Celiakie – Bezlepková dieta a rady lékaře
Přemysl Frič, Olga Mengerová
Vydavatel: Medica Publishing, 2009
Kniha nabízí pacientům s celiakií, u dětí pak jejich rodičům, nejaktuálnější informace o nemoci, její diagnostice a léčení. Nové pojetí bezlepkových receptů s důrazem na domácí příppravu bezlepkového chleba a pečiva bude spolu s jídelníčkem a rozsáhlmi tabulkami vhodných potravin dobrým pomocníkem pro celiaky a jejich rodiny.
Bezlepková dieta
Vernerová Monika
Vydavatel: Vyšehrad, 2006
Dietní kuchařka zaměřená na bezlepkovou dietu přináší kolem 150 receptů na pečivo, polévky, knedlíky, masové pokrmy, sladká jídla a pomazánky.
Bezlepková a bezmléčná dieta. Recepty pro kompletní jídelníček, rozpoznání příznaků, léčba, dieta.
Jitka Knápková, Dagmar Kovářů
Vydavatel: Computer Press, 2013
Jak žít s celiakií, nesnášenlivostí lepku či mléka, co je to potravinová alergie? Jak poznat první příznaky? Existuje léčba? Odpovědi na nejčastější otázky, jaký typ stravy preferovat…