Dieta podle Ivy Málkové
Kritéria dietního režimu mohou být různá. Jedním z nich je i glykemický index potravin. Když se jím budete řídit, rozhodně neprohloupíte. Zdravé potraviny totiž mají obvykle nízký index.
Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
60 minut s nutričním specialistou
V čem dieta spočívá?
PhDr. Iva Málková, zakladatelka STOBu, společnosti Stop obezitě, vytvořila dietu podle glykemického indexu potravin. Základem této diety je sestavit si dietní jídelníček především z potravin s nízkým glykemickým indexem. Díky tomu vám nebude kolísat hladina krevního cukru. Nebude vás přepadat vlčí hlad, nebudete mít chuť na nezdravé potraviny.
Když své tělo zásobíte cukry, které se budou uvolňovat jenom pomalu, dodáte dostatek bílkovin a tuků, ovšem těch zdravých, budete hubnout trvale a svou váhu si také udržíte.
Velmi dobrými potravinami s nízkým glykemickým indexem jsou luštěniny, pohanka, listové saláty nebo zelenina. Dále do redukčního jídelníčku patří i libové maso, ryby a ovoce. Glykemický index některých potravin také můžeme sami ovlivnit. Například brambory připravované vařením ve slupce mají mnohem nižší glykemický index než brambory oškrabané. Celozrnné těstoviny mají nižší index než těstoviny z bílé mouky, taktéž tmavá rýže vykazuje nižší index než rýže bílá. U bílé rýže pak platí, že nižší hodnotu glykemického indexu naměříme u rýže připravované v páře. Těstoviny a rýže by se také měly vařit co nejkratší dobu, i tím se snižuje glykemický index.
Při této dietě tedy vybíráme potraviny s glykemickým indexem pod 50, a to potraviny co nejkvalitnější. Glykemický index u sacharidů se také snižuje tím, když sacharidy doplníme kvalitními rostlinnými oleje a tuky.
Výhody
- Stravujete se podle zásad zdravé výživy, protože potraviny s nízkým glykemickým indexem patří do této kategorie
- Z potravin s nízkým glykemickým indexem se cukry uvolňují pomalu, takže netrpíte hladem v důsledku kolísání hladiny krevního cukru
- Časem získáte praxi a vědomosti o glykemickém indexu a prospěšnosti různých potravin
Nevýhody
- Musíte neustále brát v úvahu glykemický index potravin
- Na obalech potravin často nejsou údaje o glykemickém indexu uváděny
- Pokud se po skončení diety vrátíte ke starým stravovacím zvyklostem, přinese tento návrat jojo efekt