Nízkotučná dieta

Bez tuku to nejde

Dobře předepsaná nízkotučná dieta je postavená hlavně na omezení nasycených tuků, zejména živočišných. Dávejte přednost nenasyceným tukům, hlavně omega 3 a omega 6 mastným kyselinám. Používejte slunečnicový a olivový olej, zapomeňte na smažení, připravujte jídla vařením nebo na páře, pečte s minimem tuku nebo nejlépe úplně bez něho. Sledujte obsah tuků v potravinách.

Pozor ale!

Obsah tuků v nízkotučných potravinách se většinou nahrazuje různými škroby, cukry nebo aditivy, tedy látkami, které našemu tělu neprospívají. Tuk je například u mléčných výrobků nositelem chuti, takže na nízkotučných potravinách si příliš nepochutnáte.

Pokud příjem tuků poklesne ve stravě pod 30 % jejího objemu, hubnutí se podle výživových poradců zastavuje. Tělo si naopak začne ukládat tuky na horší časy, obává se totiž, že už další nedostane. Také je narušen příjem vitamínů rozpustných v tucích, například vitamínu D a potom stoupá riziko onemocnění krevního oběhu a také osteoporózy.

Napsat komentář