Amarant – potravina, která ve vaší kuchyni nesmí chybět

Amarant, který možná znáte pod názvem Laskavec, je rostlina, které se na zemi vyskytuje až přes šedesát druhů, z nichž pouze tři se dnes používají k potravinářským účelům.

Amarant se kromě jiného pěstuje zejména pro svá semena a slouží ke konzumaci podobně jako ostatní obiloviny. Tato surovina je však nazývána spíše nepravou obilovinou. Je to kvůli tomu, že neobsahuje lepek, tudíž je vhodná i do jídelníčků lidí trpících celiakií.

Tuto obilovinu využívali jako potravu už staří Inkové a Aztékové, kteří moc dobře věděli, jaké nutriční hodnoty v sobě skrývá.

Výborná potravina pro vegetariány a sportovce

V amarantu najdeme mnoho zdraví prospěšných látek a složení základních makro živin se zdá být také lepší, než je tomu u jiných obilovin.

Amarant obsahuje přibližně 60 % sacharidů, asi 6-9 % tuků a až 16 % procent bílkovin, které se mohou pyšnit výborným aminokyselinovým složením. Obsah proteinů v amarantu není ani zdaleka zanedbatelný, obsahuje jich mnohem více než ostatní obiloviny.

Díky vysokému obsahu aminokyselin je tedy skvělým doplňkem jídelníčku vegetariánů, veganů a sportovců, kteří chtějí správnou výživou podpořit růst svalové hmoty.

Proteinové složení amarantu ocení také lidé se zvýšenou potřebou kvalitních bílkovin, například při různých rekonvalescencích, proto se amarant využívá i jako surovina do mnohých enterálních výživ, které běžně podávají lidem v nemocnicích.

Zdravé srdce a cévy

Tuky obsažené v amarantu jsou rovněž velmi hodnotné. Tato obilovina obsahuje převážně zdraví prospěšné mastné kyseliny mající pozitivní vliv na snižování špatného LDL cholesterolu a tím posilují nejenom náš kardiovaskulární systém.

Amarant mimo jiné napomáhá zvyšovat naši obranyschopnost proti infekci a redukuje negativní následky psychického i fyzického stresu na organismus.

Dále obsahuje i značné množství minerálních látek, a to zejména sodík, draslík, fosfor, hořčík, síru a vápník. Ze stopových prvků můžeme zmínit železo, podporující naši krvetvorbu, či mangan, měď anebo zinek, který rovněž posiluje naši imunitu a pomáhá udržovat zdravé vlasy, pleť a nehty.

Za zmínku stojí také to, že v amarantu se vyskytují i některé vitamíny, zejména ty ze skupiny B-komplexu. Významný je i obsah vitamínu C a E řadících se mezi antioxidanty, které zabraňují oxidačnímu stresu v našem organismu a tím chrání naše tělo před zhoubným bujením některých buněk.

Nezapomínejte na dostatek vlákniny ve stravě

Abychom složení amarantu pokryli dostatečně, nesmíme zapomenout na vysoký obsah hodnotné vlákniny, která by měla být nedílnou součástí každého zdravého či redukčního jídelníčku.

Semena amarantu jsou lepším zdrojem vlákniny než ostatní obiloviny, proto pokud trpíte některými zažívacími obtížemi, či jen chcete posílit funkci a detoxikační schopnost vašeho trávicího traktu, amarant je tou správnou volbou.

Díky dostatečnému a pravidelnému přísunu vlákniny se můžete chránit i před zhoubným karcinomem tlustého střeva, který se dnes bohužel v naší zemi vyskytuje velmi často.

Pokud vás výživové hodnoty amarantu nadchly, jistě nebudete jediní. Nenechte se však o tuto perfektní pseudoobilovinu ochuzovat a zkuste ji v kuchyni využívat i vy.

Amarant si dopřejte buď ve formě oleje či mouky, anebo si pořiďte zdravé amarantové chipsy, chlebíčky, tyčinky či pečivo. Amarant najdete i jako příměs některých snídaňových cereálií, někdy je dokonce součástí dětské výživy.

Produkty z amarantu zakoupíte hlavně v prodejnách zdravé výživy, ale někdy na ně narazíte i v obyčejných supermarketech. Až najdete amarant v regále mezi listovou zeleninou, nelekejte se. Tato rostlina se někdy využívá i pro své listy bohaté na vitamín C, které se pak používají stejně jako jiná listová zelenina.

Chcete-li zlepšit svůj jídelníček díky další, nutričně vyvážené potravině, neváhejte a zajděte si koupit Laskavec. Posílíte své zdraví a navíc zařadíte do svého stravování něco nového, co vás i vaši rodinu jistě obohatí.