Funkce cholesterolu v lidském těle
Mnohé zdroje uvádí, že cholesterol je látka co se usazuje ve stěně cév v celém těle, zejména pak v srdci a zužuje průchod tepen. Touto cestou vede až k infarktu. Čtení obdobných vět vás donutí okamžitě „vyřadit“ cholesterol z potravy. Cholesterol je přece velmi špatný, nebo je tomu přeci jenom jinak?
Ve skutečnosti je cholesterol pro tělo nepostradatelný. Je to látka steroidního původu přirozeně přítomná v těle živočichů a tím je myšleno i v těle lidském. Je důležitou součástí buněčných membrán a hraje roli při zpracování tuků.
Cholesterol netrápí pouze jedince s nadváhou či obezitou. Žena v dnešním měřítku ideálních mír nebo například desetileté dítě může mít vysoký cholesterol stejně jako člověk s vysokým krevním tlakem a cukrovkou na krku.
Tip:
Než začnete s omezováním potravin bohatých na cholesterol, nejprve si nechte zjistit svoji vlastní hodnotu cholesterolu z krevních testů. Tím se dají snáze odhalit možná rizika vzniku srdečné-cévních onemocnění, které s hladinou cholesterolu velmi souvisí.
Pak je na řadě rozhodnutí, jak dalece striktní dietu je třeba držet. Opět zde hraje roli dědičná dispozice k vysokému cholesterolu i vnější faktory, jakým je životní styl (pohyb, stravování).
Mýty a nepravdy o cholesterolu
- V těle se vyskytuje několik druhů cholesterolu. Všechny jsou v krevních testech zahrnuty pod výraz „celkový cholesterol“. HDL cholesterol, lipoprotein o vysoké hustotě, je ten „hodný“. Odvádí škodlivý cholesterol z cév pryč. LDL cholesterol, lipoprotein o nízké hustotě, označován jako ten „špatný“. Jeho vysoké hodnoty představují vysoké riziko infarktu. Pod slovem cholesterol se tedy neskrývá pouze hrozba, naopak vysoká hodnota HLD cholesterolu je tělu velmi prospěšná.
- Máslo je cholesterolová bomba a musí se vyřadit. Omyl vážení! Máslo neobsahuje pouze ty „špatné nasycené tuky“, nýbrž i ty „nenasycené, tělu prospěšné“. Záleží zde na množství. Když budete tuky na mazání střídat s rostlinnými výrobky, ničeho se vzdávat nemusíte.
- Známý postrach – slepičí vejce. Jíst vejce je jako zatloukat si hřebíček do rakve. Není kontroverznější potraviny ve vztahu k cholesterolu. Slepičí žloutek sice cholesterol obsahuje, ale převážnou část z něj tvoří HDL cholesterol. Kvalitní bílkovina slepičího bílku je sportovci vyloženě milována, a tím u vajec určitě nekončíme. 5-6 vejcí za týden by v našem jídelníčku, doplněném o další pestrou stravu, nemělo dělat žádný problém.
- Protože je cholesterol původem látka živočišná, neexistuje, že by některá z rostlinných potravin obsahovala cholesterol. Nutno dodat, že jde o velký omyl.
- Cholesterol u dětí úzkostlivě nehlídejte, obzvlášť během růstu, kdy je pro ně velmi potřebný! Cholesterol je stavebním kamenem každé buňky v těle a je nezbytný pro správný vývoj mozku. Nedostatek může vést k poškození mozku u plodu a posléze k mentální retardaci. Navíc tuky hradí většinu energetického příjmu malých dětí. Dopřejte jim klidně plnotučné mléko a mléčné výrobky. Do 3 let věku dítěte je nízkotučná dieta zničující.