Potraviny, které se zdají být zdravé, ale opak je pravdou

Cereálie jsou nejlepší volbou vaší snídaně

Toto tvrzení je snad největší mýtus, s jakým se dodnes mnoho lidí potýká. Přitom slovo cereálie není nic jiného než převzaté slovo cereals, tedy sacharidy. A právě nadbytečné množství sacharidů ve stravě je problém nejednoho z nás.

Málokdo dnes dodržuje doporučený trojpoměr živin a naše populace pomalu ale jistě spěje k sacharidové záhubě. Takové ty super zdravé snídaňové cereálie a müsli navíc obsahují mnoho nadbytečného tuku a jednoduchých cukrů, jejichž přítomnost ve stravě zásadně přispívá k rostoucímu výskytu obezity a s ní spojených onemocnění.

Až si tedy příště budete vybírat, co si dáte ke snídani, raději místo misky plné cereálií sáhněte po krajíci chleba a klidně si ho namažte přiměřeným množstvím kvalitního másla. Ač se vám to může zdát divné, uděláte pro své zdraví mnohem více.

Když každý den vypiji litr džusu, budu mnohem zdravější

I tento mýtus se mezi lidmi stále vyskytuje. Kvalitní džusy obsahující 100 % ovoce jsou sice zdravé, ale nikoli pokud to s nimi budeme přehánět. Jak džusy, tak i obyčejné ovoce totiž ve větším množství obsahují nadbytek cukru a energie, která se časem může projevit i na naší postavě.

I tak neškodný nápoj jako ovocný džus v sobě skrývá vysoké množství kalorií, které se při celodenním popíjení celkem nenápadně nastřádají. Zejména v případě, kdy se snažíte o redukci váhy, si džus raději odpusťte a zakousněte se do obyčejného jablka.

Kus ovoce vás mnohem lépe zasytí a navíc obsahuje i pro zdraví velmi potřebnou vlákninu. Na obsah energie vás to sice vyjde celkem stejně, ale efekt bude mnohem lepší, uvidíte.

Na dietní suchary zapomeňte

Pokud jste se někdy snažili o redukci hmotnosti, jistě jste si také kupovali známé dietní suchary. Vypadají totiž, jako by v nich nebyla téměř žádná energie, proto je velmi jednoduché sníst jich i deset až patnáct na posezení.

Suchary ve všech svých podobách nejsou nijak zvlášť sytící potravina, proto, pokud je nedoplníme kvalitní bílkovinou a porcí zeleniny, nikdy se z této zdánlivě zdravé sacharidové svačinky nenajíme pořádně.

„Dietní suchary“ si tak jednou za čas na svačinu klidně dopřejte, ale hlídejte si jejich množství, v jakém je konzumujete a vždy je doplňte i o nějakou tu bílkovinu. To stejné platí i pro oblíbené rýžové chlebíčky.

Volte tmavé pečivo

Při hubnutí a zdravém životním stylu se všeobecně doporučuje vyměnit obyčejné pečivo za celozrnné. Hlavní kámen úrazu je v tom, že mnoho lidí automaticky začne za celozrnné považovat vše, co je tmavé.

Ve skutečnosti se však většina tmavého pečiva liší od bílého pouze v tom, že je chemicky obarvené. Kvalitní celozrnné pečivo tak vybírejte pečlivě. Nabídka celozrnného pečiva je u nás celkem chabá, proto když sáhnete po baleném, budete mít stoprocentní jistotu.

Zapomeňte na vše co je „light“

Kupování light výrobků je nešvar, který se v naší krajině rozmáhá čím dál tím více. Pokud chceš zhubnout, kup si raději light jogurt než obyčejný, nabádají nás reklamy. Ve skutečnosti však tyto jogurty nejsou jogurty, protože tučnost, která jim byla ubrána, se musí zákonitě nahradit něčím jiným.

My pak v domnění, že konzumujeme super zdravý a lehký jogurt, jíme pouze mléko zahuštěné škrobem a dochucené umělými sladidly. Takováto pochoutka nás nikdy nemůže zasytit stejně dobře jako kvalitní bílý jogurt a navíc je ochuzená o mnoho nutričně hodnotných látek.

Až se příště budete rozhodovat mezi light a klasikou, raději sáhněte po původní potravině. Pokud budete jíst pravidelně, vyváženě a s mírou, nemusíte se tučnějších výrobků vůbec bát.

Zapomeňte tedy na předsudky a naučte se nevěřit všem reklamám. Někdy je opravdu lepší a zdravější právě to, co na první pohled chybně zavrhneme.