Mýty o potravinách zvyšujících cholesterol

Funkce cholesterolu v lidském těle

Mnohé zdroje uvádí, že cholesterol je látka co se usazuje ve stěně cév v celém těle, zejména pak v srdci a zužuje průchod tepen. Touto cestou vede až k infarktu. Čtení obdobných vět vás donutí okamžitě „vyřadit“ cholesterol z potravy. Cholesterol je přece velmi špatný, nebo je tomu přeci jenom jinak?

Ve skutečnosti je cholesterol pro tělo nepostradatelný. Je to látka steroidního původu přirozeně přítomná v těle živočichů a tím je myšleno i v těle lidském. Je důležitou součástí buněčných membrán a hraje roli při zpracování tuků.

Cholesterol netrápí pouze jedince s nadváhou či obezitou. Žena v dnešním měřítku ideálních mír nebo například desetileté dítě může mít vysoký cholesterol stejně jako člověk s vysokým krevním tlakem a cukrovkou na krku.

Tip:

Než začnete s omezováním potravin bohatých na cholesterol, nejprve si nechte zjistit svoji vlastní hodnotu cholesterolu z krevních testů. Tím se dají snáze odhalit možná rizika vzniku srdečné-cévních onemocnění, které s hladinou cholesterolu velmi souvisí.

Pak je na řadě rozhodnutí, jak dalece striktní dietu je třeba držet. Opět zde hraje roli dědičná dispozice k vysokému cholesterolu i vnější faktory, jakým je životní styl (pohyb, stravování).

Mýty a nepravdy o cholesterolu

  1. V těle se vyskytuje několik druhů cholesterolu. Všechny jsou v krevních testech zahrnuty pod výraz „celkový cholesterol“. HDL cholesterol, lipoprotein o vysoké hustotě, je ten „hodný“. Odvádí škodlivý cholesterol z cév pryč. LDL cholesterol, lipoprotein o nízké hustotě, označován jako ten „špatný“. Jeho vysoké hodnoty představují vysoké riziko infarktu. Pod slovem cholesterol se tedy neskrývá pouze hrozba, naopak vysoká hodnota HLD cholesterolu je tělu velmi prospěšná.
  2. Máslo je cholesterolová bomba a musí se vyřadit. Omyl vážení! Máslo neobsahuje pouze ty „špatné nasycené tuky“, nýbrž i ty „nenasycené, tělu prospěšné“. Záleží zde na množství. Když budete tuky na mazání střídat s rostlinnými výrobky, ničeho se vzdávat nemusíte.
  3. Známý postrach – slepičí vejce. Jíst vejce je jako zatloukat si hřebíček do rakve. Není kontroverznější potraviny ve vztahu k cholesterolu. Slepičí žloutek sice cholesterol obsahuje, ale převážnou část z něj tvoří HDL cholesterol. Kvalitní bílkovina slepičího bílku je sportovci vyloženě milována, a tím u vajec určitě nekončíme. 5-6 vejcí za týden by v našem jídelníčku, doplněném o další pestrou stravu, nemělo dělat žádný problém.
  4. Protože je cholesterol původem látka živočišná, neexistuje, že by některá z rostlinných potravin obsahovala cholesterol. Nutno dodat, že jde o velký omyl.
  5. Cholesterol u dětí úzkostlivě nehlídejte, obzvlášť během růstu, kdy je pro ně velmi potřebný! Cholesterol je stavebním kamenem každé buňky v těle a je nezbytný pro správný vývoj mozku. Nedostatek může vést k poškození mozku u plodu a posléze k mentální retardaci. Navíc tuky hradí většinu energetického příjmu malých dětí. Dopřejte jim klidně plnotučné mléko a mléčné výrobky. Do 3 let věku dítěte je nízkotučná dieta zničující.