Zásady správné tvorby jídelníčku: Jak si udržet svoji hmotnost?

1. Hubněte pomalu

Zdravé hubnutí znamená pomalé hubnutí. Rychlé hubnutí pomocí nárazových diet je velkou chybou, která se nám vrací jako bumerang a může i velmi poškodit naše zdraví. Jenom při zdravém a pomalém hubnutí nenastává jojo efekt. Vaše tělo si postupně zvykne na nový režim plný zdravého jídla. Proto se vyvarujte jednostranných krátkodobých diet. Naopak snažte se postupně měnit své stravovací návyky. Zařazujte do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Omezujte tučná a sladká jídla a červené maso. Pamatujte ovšem na to, že i jídelníček na hubnutí musí obsahovat určitý podíl červeného masa, které našemu tělu přináší cenné bílkoviny.

2. Pravidelnost především

Důležitou zásadou při snaze udržet si trvale stabilní hmotnost, je pravidelnost v jídle. Naučte se jíst pravidelně cca každé 2,5 hodiny. Snídejte, a pokud vám to vaše zaměstnání dovolí, rozhodně nevynechávejte dopolední a odpolední svačiny. Udělejte si čas na oběd a v klidu se najezte i večer. Díky pravidelnému jídlu bude mít vaše tělo svůj řád a naučí se, že v určitou dobu dostane pravidelnou porci. Proto přestane ukládat zásoby do tuku na horší časy. Když dlouhou dobu hladovíte a pak se najednou nacpete, vaše tělo to vnímá jako ohrožení. Myslí si, že po nášupu ho znovu čeká hladovka. Když ale bude vědět, že nejpozději za 2,5–3 hodiny dostane znovu najíst, přestane tvořit tukové zásoby. Jak zhubnout a váhu si udržet? Jíst pravidelně.

3. Hledejte zdravé alternativy mlsání

Snažte se hledat zdravé alternativy mlsání. Máte rádi sladké a máte pocit, že jídelníček na hubnutí se s tím zcela vylučuje? Omyl. Kvalitní čokoláda se 70% a vyšším obsahem kakaa je zdravá. Stačí vám sníst čtvereček a jste nasycení. Chcete-li mlsat, sáhněte po čerstvém nebo sušeném ovoci. Ovšem pozor, ze sušeného ovoce se odpařila voda, takže i malý objem sušeného ovoce obsahuje hodně cukru. Ovoce zařazujte do jídelníčku hlavně dopoledne, právě kvůli vysokému obsahu cukru. Tehdy je spalování nejlepší. Odpoledne už si dopřávejte spíše bílkoviny (nepříliš tučné mléčné výrobky, maso) a vlákninu (zelenina). Pokud rádi pečete, vyzkoušejte celozrnnou mouku a ze sladidel přírodní hnědý cukr. Z tuků používejte ty, které obsahují omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny.

4. Dodržujte pitný režim

Součástí jídelníčku na hubnutí je také pitný režim. Často se říká, že hlad je převlečená žízeň a je to pravdivé přísloví. Tělo, které nemá dostatek vody, vydává stejný signál, jako když má hlad. Musíte pít průběžně, nikoli nárazově. Vypití velkého množství tekutin najednou zatěžuje ledviny. Při odbourávání tukové tkáně se z těla vyplavují toxické látky navázané na tuk, takže je třeba u sebe neustále mít láhev nejlépe s minerální vodou. Vynechte ale sladké limonády a alkohol a omezte i nápoje s kofeinem.

5. Striktní zákazy jsou nesmysl

Je naprostý nesmysl si určité potraviny úplně zakazovat a myslet si, že když nechcete přibrat, už nikdy si nesmíte kousnout čokolády. Skutečnost, že danou potravinu nesmíte, vás bude stresovat. Nakonec po ní budete toužit a stejně si ji dopřejete a nejspíš se jí přejíte. A to je špatně. Dejte si občas i věci, které nejsou až tak zdravé. Občas ovšem neznamená každý druhý den. Když si ale jednou týdně trochu zahřešíte, nic se nestane. Naopak. Odbouráte stres a budete mít zase na nějaký čas pokoj. Zdravá strava může obsahovat i nějaký ten hříšek. Ale pamatujte: Všeho s mírou.