Nutriční hodnoty vlašských ořechů
Tyto chutné plody obsahují mj. vlákninu, minerály (hlavně mangan, měď, hořčík a zinek), různé typy potřebných kyselin (ellagovou, omega-3, listovou apod.), bílkoviny, B-vitamíny nebo melatonin.
Všechny tyto živiny prospívají celému organismu a mají vliv na hubnutí.
Jak pomáhají ke ztrátě kil?
Podle jedné studie na 9000 osobách po více než 28 měsíců, u lidí, kteří alespoň 2x týdně jedli ořechy, byla o více než 30% nižší pravděpodobnost, že začnou přibírat.
Další výzkum, který probíhal dokonce 8 let a sledoval 28 000 účastníků, ukázal, že pravidelná konzumace ořechů nevede na rozdíl od častého mylného názoru k přibírání, ale naopak mírně snižuje riziko nadváhy a obezity.
Důvodem jsou zřejmě omega-3 mastné kyseliny, proteiny a vláknina, které vás zasytí na delší dobu a zmírňují tak pocit hladu.
Další zdravotní účinky vlašských ořechů
Pomáhají proti nespavosti
Hormon melatonin se podílí na regulaci střídání období léta a zimy, tmy a denního světla. S věkem se jeho produkce snižuje, proto jsou zřejmě senioři a další lidé s jeho nedostatečnou hladinou náchylní k problémům s nespavostí.
Konzumace vlašských ořechů zvyšuje jeho množství v krvi – vyzkoušejte je, pokud vás trápí špatné spaní.
Zlepšují kvalitu vlasů, pleti, ale i spermií
Biotin (vitamín B 7) posiluje vlasy, snižuje jejich vypadávání a urychluje jejich růst. B-vitamíny a antioxidanty dále zpomalují stárnutí pleti a brání předčasnému výskytu vrásek.
Konzumace ořechů se tedy neprojeví jen uvnitř vašeho těla, ale rovněž navenek.
Muži zas ocení další zajímavou výhodu vlašáků: podle studií, 75 g vlašských ořechů denně zlepšuje dynamiku, pohyblivost a morfologii (vnější stavbu) semene u zdravých mladých mužů (ve věku 21 – 35 let).
Chrání před různými nemocemi
Ze všech druhů ořechů, vlašské obsahují nejvíce antioxidantů – významných látek bojujících proti škodlivým volným radikálům. Tím slouží jako prevence před různými onemocněními.
Podle nejnovějších výzkumů vlašské ořechy chrání tělo před obzvlášť zákeřnou a často smrtelnou rakovinou slinivky břišní, u žen před karcinomem prsu.
Antioxidanty také zabraňují rozvoj demence a Alzheimerovy choroby, zejména v pozdějších letech.
Omega-3 mastné kyseliny jsou zas důležité pro zdravé srdce (snižují hladiny špatného cholesterolu – LDL a zvyšují ten dobrý – HDL), a díky kyselině ellagové pomáhající zabránit metabolickým procesům vedoucím k zánětům. Vlašské ořechy mohou také snižovat riziko vzniku inzulinové rezistence a cukrovky.
Konzumace ořechů 3x za týden podle studií snižuje možnost úmrtí na rakovinu o 40 – 45 %, na kardiovaskulární onemocnění o 55 %.
Jsou vhodné pro těhotné ženy
Ořechy patří mezi časté alergeny. U budoucích matek, které mají stravu bohatou na mastné kyseliny (především polonenasycené) jako jsou ty ve vlašácích, dochází u jejich dětí ke snížení rizik rozvoje potravinových alergií. Tyto kyseliny ovlivňují vývoj střev plodu a zřejmě zlepšují reakci imunitních buněk ve střevech na bakterie a cizí látky.