Zdraví prospěšné sladidlo
Znovuobjevená pracharanda neodmyslitelně patří do dietního jídelníčku. Toto přírodní sladidlo je nejen chutné, ale také zdraví prospěšné a na přípravu velmi jednoduché.
Domácí výroba
K výrobě pracharandy zvolte pro vás dostupnou odrůdu hrušek. Hrušky nejprve dobře očistěte, následně je usušte a umelte. Výslednou drť prosejte a uchovávejte v suchu v dobře uzavíratelné nádobě.
Milovníci výraznějších chutí mohou hruškový prášek smíchat se skořicí, kardamomem či jiným kořením.
TIP: K výrobě pracharandy zvolte tvrdší, dobře zralé a sladké plody hrušek s nižším obsahem vody. Vodnaté kusy po usušení neztrácejí na vlhkosti, a tak časem mohou začít plesnivět.
Využití sladidla
Pracharanda má v kuchyni všestranné využití. Osladí jakýkoliv moučník, zahustí omáčku, dochutí kávu či jiné nápoje.
Posypat s ní můžete sladké kynuté knedlíky, bramborové šišky, tvarohové nebo makové koláče, ovesné či jiné kaše, jogurty atd.
Vychutnat si ji můžete také v podobě výtečného hruškového čaje. Usušenou drť stačí přelít horkou vodou.
Zkrátka a dobře, vaší fantazii se meze nekladou.
Recept: Rýžová kaše s pracharandou
Ingredience:
- 50 g rýžových vloček
- 450 ml rýžového mléka
- ½ jablka
- Lžička mandlového másla
- Kostička vysokoprocentní hořké čokolády
- 3 lžíce pracharandy
- ½ lžičky skořice
Postup:
- Vločky vysypte do hrnce, zalijte mlékem a přiveďte k varu.
- Kaši vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
- Jablko omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
- Hotovou kaši přelijte do misky, vmíchejte do ní čokoládu, máslo, ozdobte ji plátky jablek a poprašte pracharandou spolu se skořicí.