Seitan a jeho pozitiva

Možnost využití našel seitan i při tvorbě vegetariánských pokrmů a vynikajících dezertů. Jedná se o potravinu s dlouhou historií, přesto není doposud příliš znám.

Seitan – kde se vzal?

Japonsky název seitan zní líbivěji, jinak se setkáme s označením „pšeničné maso“ nebo „glutenové maso“. Tento asijský pokrm byl údajně vynalezen před mnoha lety budhistickými mnichy, aby zvýšili příjem bílkovin v jejich vegetariánské stravě.

Koupit si ho můžete již hotový nebo si ho můžete připravit sami doma z mouky a vody.

Seitan je extrahován z pšeničné mouky, konkrétně se jedná o pšeničný lepek (glutenu), což je cenná rostlinná bílkovina. Neustále se spekuluje o tom, že lepek nedělá dobře zažívání.

Čím dál tím častěji dochází k vyřazování lepku ze stravy. Ačkoliv se škodlivost lepku v těchto situacích nepotvrdila, seitan nabízí mnohá řešení.

Seitan je samotný gluten oddělený od rostlinného škrobu, a tím se údajně zvyšuje jeho stravitelnost.

Nutriční vlastnosti seitanu

S hledáním vysoceproteinových potravin z řad rostlinného původu, přišel seitan vhod. Navíc seitan disponuje masitou konzistencí a někteří jeho chuť připodobňovali hovězímu masu.

A ještě jeden velký bonus stojí za zmínku. Seitan neobsahuje žádný tuk! Jeho nutriční vlastnosti lze odvodit od jeho primární ingredience, a tou je pšenice.

  • Na 100 g seitan obsahuje 26 g bílkovin a 2 g sacharidů. Energetická hodnota seitanu nepřekračuje 490 kJ na 100 g.

Seitan je velmi tvárný, poslouží vám jako ideální náhražka masa nebo tofu. Jeho příprava se nijak neodlišuje od přípravy masa, avšak doba je podstatně zkrácena, což jistě ocení nejeden z vás.

Zakoupením seitan natural si můžeme s jeho ochucením pohrát dle vlastí fantazie a navíc si zpestříme dosavadní jídelníček. Při snaze o snížení hmotnosti či zdravé stravování, se nebojte seitan zařadit do jídelníčku.

Seitan se teprve dostává do povědomí, ale stejně jako sójové výrobky se brzy stane samozřejmou součástí každé kuchyně.