Více jídla, méně kalorií: Nauč se jíst chytře

Zmenšujete velikost svých porcí s vědomím, že shodíte nějaké to kilo navíc? Restrikce porcí není vhodné řešení.

Ani jednostranná strava k úspěchu nikoho nedovedla. Naopak dala vzniku pocitu nepříjemné plnosti, těžkosti, zažívacím problémům a v dlouhodobém měřítku i jiným zdravotním obtížím.

Jako zdravá a efektivní se jeví nutričně vyvážená strava, která tělu dodá všechny potřebné živiny v optimálním množství.

Trik, jak ušetřit kalorie a dosyta se najíst

Máte rádi jídla s vysokým obsahem sacharidů? Taková, která převažují zejména v české nebo italské kuchyni?

Pokud chcete zhubnout, vzdávat se jich nemusíte. Stačí, když polovinu sacharidů nahradíte kvalitní bílkovinou, doplníte zdravými tuky, ale také porcí ovoce či zeleniny.

Na stejném principu funguje složení všech denních chodů vč. snídaní. Už na prvním jídle dne můžete ušetřit spoustu energie, zvýšit příjem bílkovin, vlákniny aj.

Příklady z praxe

Rohlík s máslem a marmeládou nebo medem x Celozrnný rohlík s lučinou, vysokoprocentní šunkou a zeleninou

Pudink s piškoty x Chia pudink s jogurtem, granolou, oříšky a ovocem

Sklenice džusu x Sklenice smoothie (ovesné vločky, semínka, ořechové máslo, kadeřávek, ovoce, voda)

Špagety s kečupem a eidamem x Celozrnné špagety s mletým hovězím masem, zeleninou a lahůdkovým droždím

Pizza ze zmrazeného polotovaru x Květáková pizza s rajčaty a mozzarellou

Šunkafleky s uzeným masem x Celozrnné těstoviny zapečené s krůtím masem, zeleninou a rozšlehaným vejcem