Základní pravidla prodlužující dobu trvanlivosti potravin

Jak potraviny skladovat, aby vám vydržely dlouho čerstvé a nepřicházely o cenné látky, kvůli kterým jsou zdraví tolik prospěšné? Čtěte dále.

Čistota a vzdušnost především

Skladovat potraviny ve špinavém prostředí plném bakterií, mikroorganismů a plísní, je přinejmenším zdraví ohrožující.

Nezapomeňte proto lednici, ale i jiný úložný prostor, v němž potraviny skladujete, pravidelně vymývat.

Také si vytvořte vlastní systém, podle kterého se budete jak v lednici, tak v policích dobře orientovat.

Například potraviny s nejbližším datem spotřeby vyskládejte dopředu, ty déle trvanlivé nechte naopak vzadu.

Ovoce a zeleninu oddělte od masných a mléčných výrobků.

Udržujte v lednici optimální teplotu (cca 4 °C). Přílišný chlad stejně jako vyšší teploty potravinám neprospívají. A ani horké pokrmy do ní v žádném případě nepatří!

Lednice a její sektorové uspořádání

Uspořádat potraviny v lednici může být pro někoho velkým oříškem. Jak tedy na to? V její horní části je teplota nejvyšší, proto je vhodné skladovat zde potraviny již otevřené nebo uvařené, určené k rychlé spotřebě.

O patro níže je ideální umístit mléčné výrobky, máslo nebo margaríny. Tyto potraviny je vhodné uchovávat v uzavíratelných obalech, nejlépe plastových.

Pod nimi ukládejte maso a ryby. Masné výrobky nechte v izolaci, aby nedošlo k bakteriální kontaminaci. V chladničce je nenechávejte déle jak 3 dny, zabalené v potravinových fóliích či skleněných uzavíratelných nádobách.

Prostory spodní části lednice patří ovoci a zelenině. Naplňte je však jen takovým množstvím, které jste schopni sníst v řádu několika málo dní. Ne každý druh ovoce ale do lednice patří. Kromě nedozrálých plodů jsou jimi například banány, mango a avokádo. Lepší je je uchovávat při pokojové teplotě.

Dvířka lednice jsou ideálním prostorem pro umístění nápojů, vajec, dochucovadel, marinád atp. Vejce předem neumývejte ani neotírejte a uchovávejte je buď v plastových nebo v papírových obalech. Zabráníte tak absorpci pachů i jejich případnému mechanickému poškození.

Kdy přijde na řadu mrazák?

Mrazák slouží pro dlouhodobější uchovávání vašich potravin, přičemž jeho podstatou je jejich zmrazování potravin při teplotě -18 °C. V tomto mrazivém prostředí dojde ke snížení činnosti mikroorganismů a enzymů, ale i neměnné jakosti potravin.

Je dobré mít na paměti, že některé druhy ovoce jsou na nízké teploty citlivé a přichází jejich vlivem o část mikronutrientů. Přesto je v zimních měsících lepší konzumovat ovoce mražené nežli žádné.