Jak zneutralizovat chuť přesoleného jídla?

Níže uvedené rady a tipy platí i v případě, že to přeženete s některými z dochucovadel (masox, sójová omáčka atp.).

K záchraně vám postačí obyčejné potraviny, které by neměly chybět v žádné domácnosti.

Vsaďte na jednoduchost

Voda, mléko, smetana

Zředit vodou pokrm tekuté konzistence se jeví jako nejjednodušší a nejefektivnější řešení. Vodu přilévejte studenou a poté ji spolu s jídlem opět přiveďte k varu.

Stejně tak můžete sáhnout po mléce nebo smetaně, kterými je vhodné nastavit spíše husté, krémové polévky či omáčky.

Cukr, med

Nevíte si rady s přesolenou polévkou? Sáhněte po kostce cukru nebo lžičce medu.

Rozpuštěný cukr stejně jako med v polévce nenechávejte. Po jejich částečném roztátí je z polévky vyjměte a celý proces dle potřeby několikrát zopakujte.

Škrob

Velkou službu vám prokáže škrob. Ke zmírnění slanosti můžete použít brambor, rýži i obiloviny, jakými jsou těstoviny, quinoa nebo třeba kuskus.

Tyto potraviny sůl dokonale pohltí a dokážou tak odvrátit počáteční katastrofu.

Vaječný bílek

Nevíte si rady, co se slaným vývarem? S použitím bílku jej zachráníte hravě. Bílek v polévce povařte, nechejte jej srazit, a poté ho vyndejte.

Čerstvé pečivo

Jako houby, které vsáknou sůl do sebe, fungují houska nebo černý chléb. Pečivo rozdrobte, namočte ho do polévky nebo omáčky, než do sebe natáhne přebytečnou sůl. Před servírováním jej odeberte.

Alkohol

Ačkoli do zdravé kuchyně zrovna dvakrát nepatří, přesolenou omáčku nebo guláš zachrání, a dokonce i zahustí. V případě alkoholu jsou jimi na mysli víno a pivo. Oba dva moky spolu s ostatními surovinami provařte, aby se jednotlivé přísady dobře spojily.

Sáhněte po tučných potravinách

Avokádo, zakysaná smetana, kokosové mléko, tučné sýry

Skvělou záchranou na přesolené jídlo je avokádo. Jídlu dodá krémovou strukturu, navíc zjemní jeho výslednou chuť.

Stejného výsledku dosáhnete při použití tučné zakysané smetany, kokosového mléka nebo sýrů tipu ricotta, philadelphia, a další.

Nebojte se kyselého

Citrón, hořčice, ocet

Citrónová šťáva, hořčice, vinný ocet a další kyselé potraviny slanost skvěle zamaskují. S jejich množstvím to však nepřehánějte, naopak, nakládejte s nimi velmi opatrně!