Přednosti pohanky objevily národy severní Indie již před více jak 2500 lety.
Svou chutí, výživnou a energetickou hodnotou zaujala také obyvatele dalších zemí, a to zejména Japonska, Číny a zbylých částí Indie.
Dnes je pohanka známá i na evropském kontinentně a v jídelníčcích Evropanů včetně Čechů se objevuje čím dál tím častěji.
Nepřišli jste této pseudoobilovině na chuť? Přečtěte si, proč jí dát šanci a vyhradit místo ve vašem jídelníčku.
Proč zařadit pohanku do jídelníčku
Představuje přírodní léčivo
Pohanka je cenná zejména pro své nutriční hodnoty. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a aminokyselin.
Najdete v ní:
- draslík (pomáhá udržovat rovnováhu tělesných tekutin, hraje důležitou roli v šíření nervových vzruchů, pomáhá regulovat kontrakce svalů i srdce, snižovat krevní tlak, předcházet osteoporóze i ledvinovým kamenům).
- fosfor (potřebný pro tvorbu energie ATP, součást membrán, DNA, pH udržuje v mezích)
- cholin (napomáhá regeneraci jaterních buněk, snižuje riziko trombózy, infarktu, mozkové mrtvice)
- mangan (podporuje správnou funkci cévního systému, metabolismu cukrů, tvorbu bílkovin a tuků)
- měď (podílí se na stavbě kostí, činnosti CNS, tvorbě melaninu)
- rutin (podporuje vstřebávání vitaminu C, preventivně působí proti modřinám a vzniku křečových žil)
- selen (podporuje tvorbu antioxidačních enzymů, zabezpečuje správnou funkci štítné žlázy, zvyšuje plodnost, preventivně působí proti kardiovaskulárním nemocem a rakovině)
- tokoferol (vykazuje antioxidační schopnosti chránící buňky před poškozením volnými radikály)
- vápník (ovlivňuje funkci svalů, aktivaci hormonů, srdeční činnost a srážlivost krve)
- vitaminy skupiny B (podporují správnou funkci metabolismu, nervové soustavy, pomáhají předcházet kožním problémům)
- železo (ovlivňuje správnou funkci imunitního systému, růst, reprodukci, zajišťuje správnou funkci enzymů)
- zinek (přirozeně posiluje obranyschopnost)
V běžně dostupné loupané pohance najdete také komplexní sacharidy, vysoce biologicky hodnotné bílkoviny s vyváženým poměrem esenciálních aminokyselin, mastné kyseliny a vodu.
V kuchyni má všestranné využití
Říkáte si, kam s pohankou? Hlavní surovinou může být ve sladkých i slaných pokrmech, dietním i běžném jídelníčku.
Jídla s pohankou
TIP: Pohanku seženete v celku, lámanou, jemně mletou či v podobě vloček.