Sdílej se svými přáteli...

Úpravy jídelníčku v zimním období

Zima: Seznam doporučených jídel + recepty pro inspiraci

Mrazivé a ponuré počasí vyžaduje úpravu stravovacích návyků.

Zjistěte, která jídla v zimě organismus zahřejí, stabilizují a pomohou mu sladit se s chladnými venkovními teplotami.

Publikováno: 28.12.2020



Před konzultací
−4 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

V období zimy je žádoucí dopřávat si vydatnější a výživnější porce, než máme ve zvyku po zbytek roku.

Zároveň nesmíme nezapomínat na pravidelný pitný režim a dostatečný pohyb.

Která jídla zařadit do jídelníčku v zimním období?

Příhodné jsou zejména pečené a déle vařené pokrmy:

Organismus pomohou zahřát koření: skořice, hřebíček, tymián, kurkuma, zázvor a chilli

V zimní kuchyni vsaďte na přípravu přirozeně slaných a sladkých pokrmů.

Jídlům propůjčí slanost (ale také vitaminy a minerální látky jako jód, železo, vápník, draslík, hořčík a kyselinu listovou) mořské řasy, sladkou chuť zase ovoce a některá jednodruhová koření (skořice, badyán, kardamom a další).

Recepty

Kroupová polévka

Ingredience (na 4 porce):

  • L zeleninového vývaru
  • 200 g mrkve
  • 50 g kořenu petržele
  • 50 g bulvového celeru
  • Velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g červených fazolí
  • 50 g červené čočky
  • 50 g ječných krup
  • 2 bobkové listy
  • Lžička sušené majoránky
  • Menší hrst mořských řas
  • Lžíce přepuštěného másla

Postup:

  1. Kroupy a luštěniny den předem zvlášť namočte do vlažné vody. Poté vodu slijte, kroupy i luštěniny pod tekoucí vodou propláchněte.
  2. V hrnci na přepuštěném másle orestujte cibuli, česnek, přidejte bobkové listy a majoránku.
  3. Přisypte oškrábanou a nakrájenou kořenovou zeleninu, propláchnuté kroupy spolu s luštěninami a nadrobno natrhané mořské řasy.
  4. Obsah hrnce zalijte vývarem, hrnec přiklopte a polévku vařte tak dlouho, dokud fazole nezměknou (cca 1,5-2 hodiny).
  5. Polévku před podáváním posypte čerstvými zelenými natěmi.

Sladké kokosové chipsy

Ingredience:

  • 100 g kokosových chipsů
  • Hrst vypeckovaných datlí
  • Trocha vody
  • Špetka mleté skořice

Postup:

  1. Datle spolu s vodou rozmixujte do konzistence sirupu.
  2. Kokosové chipsy opražte na nepřilnavé pánvi do zezlátnutí.
  3. Poté je obalte v datlovém sirupu a skořici.
  4. Obalené chipsy nasypte zpět na nepřilnavou pánev a pražte dokřupava.
Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život