V období zimy je žádoucí dopřávat si vydatnější a výživnější porce, než máme ve zvyku po zbytek roku.
Zároveň nesmíme nezapomínat na pravidelný pitný režim a dostatečný pohyb.
Která jídla zařadit do jídelníčku v zimním období?
Příhodné jsou zejména pečené a déle vařené pokrmy:
- Masové vývary
- Husté zeleninové polévky
- Pečená masa
- Pečená kořenová zelenina
- Tepelně upravené zelí, kapusta, dýně
- Luštěninová jídla
Organismus pomohou zahřát koření: skořice, hřebíček, tymián, kurkuma, zázvor a chilli
V zimní kuchyni vsaďte na přípravu přirozeně slaných a sladkých pokrmů.
Jídlům propůjčí slanost (ale také vitaminy a minerální látky jako jód, železo, vápník, draslík, hořčík a kyselinu listovou) mořské řasy, sladkou chuť zase ovoce a některá jednodruhová koření (skořice, badyán, kardamom a další).
Recepty
Kroupová polévka
Ingredience (na 4 porce):
- L zeleninového vývaru
- 200 g mrkve
- 50 g kořenu petržele
- 50 g bulvového celeru
- Velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g červených fazolí
- 50 g červené čočky
- 50 g ječných krup
- 2 bobkové listy
- Lžička sušené majoránky
- Menší hrst mořských řas
- Lžíce přepuštěného másla
Postup:
- Kroupy a luštěniny den předem zvlášť namočte do vlažné vody. Poté vodu slijte, kroupy i luštěniny pod tekoucí vodou propláchněte.
- V hrnci na přepuštěném másle orestujte cibuli, česnek, přidejte bobkové listy a majoránku.
- Přisypte oškrábanou a nakrájenou kořenovou zeleninu, propláchnuté kroupy spolu s luštěninami a nadrobno natrhané mořské řasy.
- Obsah hrnce zalijte vývarem, hrnec přiklopte a polévku vařte tak dlouho, dokud fazole nezměknou (cca 1,5-2 hodiny).
- Polévku před podáváním posypte čerstvými zelenými natěmi.
Sladké kokosové chipsy
Ingredience:
- 100 g kokosových chipsů
- Hrst vypeckovaných datlí
- Trocha vody
- Špetka mleté skořice
Postup:
- Datle spolu s vodou rozmixujte do konzistence sirupu.
- Kokosové chipsy opražte na nepřilnavé pánvi do zezlátnutí.
- Poté je obalte v datlovém sirupu a skořici.
- Obalené chipsy nasypte zpět na nepřilnavou pánev a pražte dokřupava.