Úpravy jídelníčku v zimním období

V období zimy je žádoucí dopřávat si vydatnější a výživnější porce, než máme ve zvyku po zbytek roku.

Zároveň nesmíme nezapomínat na pravidelný pitný režim a dostatečný pohyb.

Která jídla zařadit do jídelníčku v zimním období?

Příhodné jsou zejména pečené a déle vařené pokrmy:

Organismus pomohou zahřát koření: skořice, hřebíček, tymián, kurkuma, zázvor a chilli

V zimní kuchyni vsaďte na přípravu přirozeně slaných a sladkých pokrmů.

Jídlům propůjčí slanost (ale také vitaminy a minerální látky jako jód, železo, vápník, draslík, hořčík a kyselinu listovou) mořské řasy, sladkou chuť zase ovoce a některá jednodruhová koření (skořice, badyán, kardamom a další).

Recepty

Kroupová polévka

Ingredience (na 4 porce):

  • L zeleninového vývaru
  • 200 g mrkve
  • 50 g kořenu petržele
  • 50 g bulvového celeru
  • Velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g červených fazolí
  • 50 g červené čočky
  • 50 g ječných krup
  • 2 bobkové listy
  • Lžička sušené majoránky
  • Menší hrst mořských řas
  • Lžíce přepuštěného másla

Postup:

  1. Kroupy a luštěniny den předem zvlášť namočte do vlažné vody. Poté vodu slijte, kroupy i luštěniny pod tekoucí vodou propláchněte.
  2. V hrnci na přepuštěném másle orestujte cibuli, česnek, přidejte bobkové listy a majoránku.
  3. Přisypte oškrábanou a nakrájenou kořenovou zeleninu, propláchnuté kroupy spolu s luštěninami a nadrobno natrhané mořské řasy.
  4. Obsah hrnce zalijte vývarem, hrnec přiklopte a polévku vařte tak dlouho, dokud fazole nezměknou (cca 1,5-2 hodiny).
  5. Polévku před podáváním posypte čerstvými zelenými natěmi.

Sladké kokosové chipsy

Ingredience:

  • 100 g kokosových chipsů
  • Hrst vypeckovaných datlí
  • Trocha vody
  • Špetka mleté skořice

Postup:

  1. Datle spolu s vodou rozmixujte do konzistence sirupu.
  2. Kokosové chipsy opražte na nepřilnavé pánvi do zezlátnutí.
  3. Poté je obalte v datlovém sirupu a skořici.
  4. Obalené chipsy nasypte zpět na nepřilnavou pánev a pražte dokřupava.